Juristen om att ordna konstvisningar hemma: Riskabelt

Publicerad

Allt fler konstnärer och entusiaster har konstutställningar i privatbostäder istället för på galleri. Men det är riskabelt, menar juristen Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Det kan bli väldigt allvarligt eftersom en konstutställning ju kan vara väldigt värdefull, säger han.

Nyligen rapporterade SVT Kulturnyheterna om att allt fler väljer att ha konstutställningar i privatbostäder istället för på galleri. Hemmautställningarna är ett sätt att göra konsten mer personlig och tillgänglig, och uppskattas av besökare.

Men nu varnar juristen Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå för riskerna med den här sortens kulturevenemang.

– Det kan bli ganska riskabelt, en hemförsäkring gäller inte om man bjuder hem människor. Om man anordnar en konstutställning och någon besökare stjäl ett verk så gäller alltså inte stöldskyddet. Det kan bli väldigt allvarligt eftersom en konstutställning ju kan vara väldigt värdefull.

Vad ska man tänka på om man vill anordna utställningar, konserter eller andra evenemang hemma?

– Man bör absolut kolla om det finns möjlighet att teckna en företagsförsäkring om man är företagare, eller någon specialförsäkring om man ordnar den här utställningen i privat regi, säger Peter Stark.

Utställningarna som Kulturnyheterna rapporterat om är inte öppna för allmänheten, utan tar emot besökare via bokningar. I videon nedan kan du se några hemmautställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.