Foto: Henrik Montgomery/TT

Juristen: Svenska Akademien är en myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien är inte bara en anrik klubb grundad 1786 av Gustav III. Det är också en myndighet precis som vilken som helst. Det menar en grupp jurister som enligt offentlighetsprincipen krävt att få ta del av Akademiens utredning om Kulturprofilen.

– Svenska Akademien är enligt min uppfattning att betrakta som en myndighet, säger juristen Benjamin Boman som efterfrågar mer insyn i Akademiens arbete.

Han är juridiskt ombud för Samhällsmagasinet Avsnitt, en tidskrift som specialiserat sig på rättsfrågor om allmänna handlingar. Tidskriften begärde förra veckan att få ta del av både den advokatutredning Svenska Akademien tillsatte om institutionens kopplingar till den så kallade Kulturprofilen, och eventuell mejlväxling mellan ledamöter och Kulturprofilen.

Beskedet från Akademien blev nej, de menar att de inte är någon myndighet och att offentlighetsprincipen om allmänna handlingar därför inte gäller dem.

Krisen i Svenska Akademien

Har överklagat till kammarrätten

Men på Samhällsmagasinet Avsnitt håller man inte med. De har överklagat och skickat ärendet till kammarrätten i Stockholm.

I överklagandet, som Kulturnyheterna tagit del av, ger Benjamin O.J. Boman, som är juridiskt ombud för tidskriften, flera exempel på varför han anser att Svenska Akademien är en myndighet.

– Svenska Akademien är enligt min uppfattning att betrakta som en myndighet i tryckfrihetsförordningens mening, bland annat därför att den benämns som det i upphovsrättslagstiftningen, säger han till Kulturnyheterna.

Akademien kallas myndighet i lagtext

I överklagandet skriver han också att Svenska Akademien länge, i olika sammanhang, betraktats som en myndighet och att den för allmänheten också framstår som ett offentligt maktorgan med stor påverkan på den svenska språkanvändningen.

På frågan om hur han tror domstolen kommer resonera tror han att de har stor chans att få rätt.

– Rent juridiskt så har vi nog det. Men frågan är hur mycket rätten kommer väga in vad det skulle innebära om de förklarade Svenska Akademien som en myndighet. Det skulle ju förändra en hel del.

Akademiens jurister

Men kammarrätten kan inte handlägga överklagandet så länge Svenska Akademien sitter tyst. Benjamin Boman anser att de bör skicka in ett yttrande till kammarrätten så att frågan om Akademiens juridiska form får ett svar.

– Jag tror att en ökad insyn i Akademiens verksamhet kan överbrygga den här typen av konflikter som nu har uppstått.

Svenska Akademiens kansliansvarige säger till Kulturnyheterna att Akademien nu ska låta sina jurister undersöka om, och i så fall hur, de ska svara på överklagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet