Cecilia Magnusson (M), gruppledare i Kulturutskottet.

M:s kulturförslag: Ett femte jobbskatteavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Cecilia Magnusson är övertygad om att ett nytt jobbskatteavdrag vore ett bra kulturpolitiskt drag.

Här ser du Kulturnyheternas direktsända webbserie från Almedalsveckan, där programledaren Kim Veerabuthroo Nordberg frågar olika kulturpolitiska talespersoner hur de prioriterar och tänker kring kultur inför valet.

”Jobbskatteavdrag gynnar de med lägst inkomst”

Cecilia Magnusson (M), gruppledare i Kulturutskottet, gästade studion på onsdagen. Hon brinner extra mycket för ett femte jobbskatteavdrag:

Almedalen 2013

– Arbetslinjen – att alla som kan ska få ett jobb – är ju ett av alliansregeringens främsta mål. Med ett femte jobbskatteavdraget får de som har lägst inkomster mest kvar i plånboken. Och tyvärr är det ju så att många kulturarbetare inte har särskilt hög lön, så ett avdrag gynnar dem. Därför är det en viktig kulturpolitisk markering.

Vanliga saker man hör från kulturlivet är önskemål om tryggare arbetsförhållanden, pensioner och mer pengar till verksamheten. Vem från kultursektorn har bett om ett jobbskatteavdrag?

– Det vet inte jag om någon har bett om, men vi vet av erfarenhet att det skapar arbete och ger ekonomiskt utrymme framför allt för de med lägre inkomster. Vi vet ju att jobbskatteavdragen har stimulerat arbete. Och det är alliansregeringens främsta uppgift, säger Magnusson.

Kulturarvslyftet inte för akademiker

I tisdagens sändning fick det omdiskuterade kulturarvslyftet kritik från Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Tina Ehn. Om hon fick välja skulle en del av de 800 satsade miljonerna i stället läggas på bibliotekarier till skolbibliotek. En dålig idé, tycker Moderaternas Cecilia Magnusson:

– Vi kan inte anställa bibliotekarier för pengarna, för biblioteken ligger under de kommunala chefsstyret. Och en bibliotekarie är en välutbildad akademiker, och kulturarvslyfter är faktiskt till för att hjälpa människor som står långt från arbetsmarknaden in i arbetslivet.

Kulturarvslyftet skulle skapa 4 000 jobb med att vårda och bevara kulturarvet. Förra året skapade satsningen 174 jobb. Är det en lyckad satsning?

– Pengarna finns ju kvar. Det var svårare än vi hade kunnat förutse och vi tittar på vad man kan göra för att förändra det. Jag tror att det fortfarande har förutsättningar att lyckas. Men jag kan inte garantera att det kommer upp i 4000, säger Cecilia Magnusson.

Men ni ska behålla kulturarvslyftet?

– Ja. Jag tycker att det är en viktig reform.

Tisdag 2 juli: Tina Ehn (MP) tycker att pengar från kulturarvslyftet borde satsas på bibliotekarier i stället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet