K-popbandet BTS är inspirerade av Jung. Foto: AP/TT

K-popgruppen BTS lanserar global konstutställning

Uppdaterad
Publicerad

Livet är som en skulptur har rapparen RM, medlem i det sydkoreanska popbandet BTS, en gång sagt. Nu tar gruppen fasta på det, och initierar en global konstutställning.

Det hyllade K-popbandet BTS, som på sin senaste platta inspirerades av psykiatern Carl Jung, verkar förstå sig på konstens symbolvärde. Nu initierar de en global konstutställning som spänner från London och Seul till New York, Berlin och Buenos Aires där offentliga konstverk ska uppföras.

Från Brooklyn bridge i New York ska den brittiske skulptören Sir Antony Gormley bygga ett fönster mot rymden med hjälp av ett 18 kilometer långt, ihopsnurrat alliminiumrör. I London programmerar den danske konstnären Jakob Kudsk Steensen en digital skog med titeln Katharsis. I Buenos Aires gör konstnären Tomás Saraceno en poäng av drömmen om den flygande människan, som med klimatkrisen har blivit en mardröm.

Konstverken ska representera k-popgruppens filosofi och principer, och sända ett kollektivt, positivt budskap till världen, enligt BTS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.