K Special: Mozarteffekten

Uppdaterad
Publicerad

Kor mjölkar och människor tänker bättre till Mozarts musik. Eller? Wolfgang Amadeus upphör aldrig att fascinera den medicinska och mentala forskningen. En film av Frederick Baker.

Också för femton år sedan, 1991, firades Mozart runt om i världen. (Om nu tvåhundraårsminnet av hans död är något att fira...). I kölvattnet på den massiva Mozart-manifestationen dök det upp en mängd teorier och terapier baserade på den förmodade medicinska och mentala effekten av hans musik.

Mest spridda är den franske läkaren Alfred Tomatis tankar om den specifika diskantklangen, pulsen och periodiseringen i Mozarts verk; något som praktiseras på mentala störningar alltifrån dyslexi till koma.

Francis Rauscher är en amerikansk forskare vars försök med koncentrationshöjning och – i förlängningen – intelligensfrämjande medelst ett specifikt Mozartverk för piano, gett upphov till den omdiskuterade så kallade Mozarteffekten. Hon tog dock snart avstånd från sina egna rön, vilket emellertid inte hindrat musikern Don Campbell att med stor kommersiell framgång lansera Mozartmusik för allehanda lyckoändamål. I denna dokumentär möter vi dem och deras teorier.

Mer om Mozarteffekten hittar du på Klassiska typers hemsida. Till Klassiska typer!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.