Karin ”Kakan” Hermansson. Foto: TT Bild

”Kakan” Hermansson sågar Sommar i P1

Uppdaterad
Publicerad

En av årets sommarpratare – Karin ”Kakan” Hermansson sågar urvalet i Sommar i P1. ”Det gör mig fruktansvärt förbannad över att se hur många vita vi är som sitter här”, säger hon till SVT.

”En spännande och spridd skara”, sade Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1, då årets Sommarvärdar presenterades utanför Radiohuset i Stockholm i dag.

Men alla håller inte med. Efter att presskonferensen var avslutad uttryckte en av sommarvärdarna – Karin ”Kakan” Hermansson, konstnär och programledare i Sveriges Radios Morgonpasset och Tv4:s Idol – sitt missnöje över hur Sveriges Radio valt ut årets startfält.

– Var är alla rasifierade? Det gör mig fruktansvärt förbannad över att se hur många vita vi är som sitter här. Vi representerar inte Sverige.

– Ska man plocka in Baker Karim och Linda Pira och sen vara nöjda med det? Fatta hur många kulturproducenter och liknande som finns i Sverige. De spelar helt avgörande roller som vi inte ser. Om Sveriges Radio ska vara en demokratisk instans så ser inte sommarpratarna ut så här.

”Kändes nationalistiskt”

Enligt Karin Hermansson avspeglades bristen på mångfald på den presskonferens där Sveriges Radio, trots tunga moln och snålblåst, försökte skapa sommarkänsla med allsång, humor från ”Galenskaparna” och kransar i håret.

– Jag är chockad över hur sjukt ”svenskt” det var. Jag tycker att det kändes lite nationalistiskt med kransarna i håret och allsången och allting. Jag känner mig så himla ovan vid det här faktiskt, inte hemma alls.

Vad är det som brister?

– Ja du, det borde nog Sveriges Radio ta reda på. Jag vill inte peka ut någon, det här är ett strukturellt problem, men alla måste ta ansvar – vi kan inte bara lägga ansvaret på andra hela tiden.

Hur väcker man människor i sådana här frågor?

– Jag antar att man måste exemplifiera och tjata och nöta. Jag skiter i om det blir dålig stämning. Det tog två generationer, sen har vi glömt andra världskriget och vad det gjort mot människor. Nu är vi där igen – det är så himla sjukt.

”Så himla glad att Jason inleder”

Några av årets sommarvärdar lyfter fram att de vill prata om rasism, flykt och utanförskap.

Bland annat artisten Jason ”Timbuktu” Diakité som inleder programserien den 21 juni.

”Jag ska prata om mina erfarenheter av rasism och hur det har påverkat vem jag är i dag. Det blir en berättelse om varför jag – som är född och uppvuxen i Sverige – behövde ställa mig i riksdagen och visa mitt svenska pass”, har Jason Diakité sagt i ett uttalande.

– Jag är så himla glad att det är Jason som ska inleda. Det är bra att Sveriges Radio släpper fram honom som är en sån politisk agitator, säger Karin ”Kakan” Hermansson

Varför ställer du upp i Sommar?

– Det är ett bra forum att föra fram de här frågorna, det hoppas jag verkligen kunna göra. Jag kommer att prata om mina föräldrar, var jag fått min kraft ifrån. Speciellt nu i den här fruktansvärda tiden som vi lever i. Sexismen och rasismen är på topp i samhället ändå reagerar inte gemene person på det akuta sätt som alla borde agera på.

”Det var nog det dummaste jag har hört”

Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1, blir förvånad när hon nås av kritiken.

– Då har hon inte tittat sig omkring. Vi inleder med Jason Diakité och därefter finns det en rad framstående personer med annan bakgrund. Vi tänker alltid på att det måste finnas en bra berättelse först och främst, men vi har inga problem med representationen om man tittar på årets uppställning.

Att inramningen på presskonferensen skulle varit nationalistisk avfärdar hon bestämt.

– Ursäkta, men det var nog det dummaste jag har hört. Det här är en sommartradition, det är allsång, midsommar och krans i håret. Så har Sommar alltid sett ut.

Här kan du se hela listan över årets sommarvärdar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet