Greklands krav på toppmötet: Återlämna stulna Parthenon-skulpturerna

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de hetaste ämnena när Greklands och Storbritanniens ledare möts i London är Greklands krav på återlämnande av de 2 500 år gamla marmorskulpturerna från Parthenon-templet i Aten. Men britterna är minst sagt motsträviga. 

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis stödjer sig på UNESCO. Boris Johnson menar att British Museum har en fullt legitim äganderätt, grundad på de lagar som gällde för tvåhundra år sedan då de togs från Aten till London.

Återkommande konflikt

Den senaste tiden har frågan om repatriering aktualiserats i allt fler fall. Michael Barrett är intendent på Världskulturmuseerna och ser flera skäl till det.

- Man börjar prata om etiska och moraliska frågor och inte bara juridiska frågor. Men man ser också bland publiken ute i Europa ett större intresse för de här frågorna. Det finns ett större tryck mot kulturarvsinstitutionerna. Ett stort hinder är ägandefrågan, menar Michael Barrett. Lagar och förordningar ser olika ut i olika länder.

– I England finns det till exempel en lag för de statliga museerna som säger att de inte får återlämna föremål.  I Sverige har vi en annan lagstiftning som gör att det är möjligt, säger Michael Barrett.

Erbjuder ett byte

Om tvisten om Parthenon-skulpturerna får en lösning är ännu högst oklart. Men Greklands premiärminister Mitsotakis erbjuder British Museum att få låna andra föremål i utbyte. Det är en förhandlingsmodell som fungerat i andra länder och liknande fall. Det återstå att se om det kan blidka britterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.