Känd vänsterprofil anklagas för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En man, som både varit aktiv i politiken och som aktivist och företrädare i jämställdhetsfrågor och antirasism anklagas av flera kvinnor för övergrepp, skriver tidningen Flamman.

Ett av vittnesmålen kommer från en kvinna som i dag är högt uppsatt i Vänsterpartiet. Hon säger att mannen våldtagit henne vid flera tillfällen när de hade en relation för omkring 15 år sedan.

– Jag kollar fortfarande igenom talarlistor på alla event jag besöker så att jag vet att han inte ska delta, säger kvinnan till Flamman.

Kampanjen #MeToo

En organisation där mannen tidigare jobbat fick kännedom om en våldtäktsanklagelse mot honom i oktober och påbörjade därefter en utredning. Då hade mannen redan slutat. I samband med utredningen vittnade flera personer om sexuella trakasserier och kränkande behandling.

”Utsatt för förtalskampanj”

Till Expressen skriver den anklagade mannen att han kommer att vidta rättsliga åtgärder:

”Jag och en advokat håller på att titta på huruvida vi kan gå vidare med det här rättsligt. Jag är utsatt för en förtalskampanj. I övrigt har vi inga kommentarer just nu”

Kulturnyheterna har sökt den anklagade mannen och hans tidigare arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet