”Har du återfått din normalvikt än?” Här ber programledaren Victoria Beckham att ställa sig på vågen – tre månader efter hon fött barn. Foto: Dokumentärserien Spice Girls – När girl power förändrade världen

Kändisfotograf som följde Spice girls: ”Urringningar och rumpor sålde”

Publicerad

Sex och kroppar sålde på 90-talet, konstaterar kändisfotografen Dave Hogan i dokumentären Spice Girls – När girl power förändrade världen.

När de fem tjejerna tog över hitlistorna och löpsedlarna blev deras kroppar hårt granskade.

– Det blev riktigt otäckt, säger turnéledaren Richard Jones.

Med låten Wannabe slår Spice girls igenom stort 1996.

– Låten spreds så fort den släpptes. Det var som en löpeld vi inte hade kontroll på, säger Lorraine Barry, marknadschef på Virgin Records.

Fånga tjejerna i rätt 'pose'

Dave Hogan, kändisfotograf på The Sun, var en av de som flitigt dokumenterade Spice girls. I dokumentärserien Spice Girls – När girl power förändrade världen berättar Hogan hur han jobbade för att fånga tjejerna i Spice girls i rätt 'pose' för att göra bildredaktörerna nöjda. 

– Det var ingen som sa att den urringningen är lite väl djup eller där syns lite väl mycket rumpa. Nej, det var den sortens voyeurism som sålde på den tiden, säger Dave Hogan.

Kroppsfixeringen av Spice girls

Spice girls turnéledare Richard Jones minns hur han fick dagens skörd av artiklar och löpsedlar faxade till sig under turnéer och att det inte alltid var någon rolig läsning. Inte sällan skrevs det om tjejernas sexualitet, utseende och hur deras kroppar förändrades.

– Man kan inte vinna. Om man lägger på sig ett par kilo är man äcklig och fet. Går man ned i vikt är man en dålig förebild, säger journalisten Jayne Middlemiss.  

Se hela dokumentärserien Spice Girls – När girl power förändrade världen på SVT Play eller i SVT1 tisdag 9 november klockan 22.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.