Den senaste tidens utspel har en passerat en gräns, och konsekvenserna är större än någonsin. Foto: AP/TT

”Kanye Wests geniala musik har ursäktat mycket – men nu är gränsen nådd”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det genialiska med Kanye Wests musik har i många år ursäktat det dåliga, men med den senaste tidens utspel har en gräns passerats, och konsekvenserna är större än någonsin.

Mariana Benyamin Sir

Reporter, Kulturnyheterna

Man kan argumentera för att Kanye West vann folkets hjärtan i samband med debutsingeln ”Through the wire”. En låt han skrev och spelade in efter att han överlevt en allvarlig bilolycka. Låten satte en bild av en ostoppbar artist med ett tydligt budskap: ”Du kan uppnå vad som helst så länge du tror på dig själv”.

Sedan debuten 2004 har han tänjt gränser och struntat i normer – oavsett om det handlar om design eller musik. Han har också gjort flera uppmärksammade utspel i medier, kallats för ”galen” och på senare år fått allt fler kritiska röster att höjas mot honom.

Sedan några veckor tillbaka har Ye uttryckt sig antisemitiskt och kränkande mot svarta människor och nu har flera samarbetspartners klippt banden. Att Adidas avbröt sitt samarbete med Ye innebar en stor ekonomisk förlust och idag finns Kanye inte längre med på affärstidningen Forbes lista över dollarmiljardärer. Samtidigt som försvarssidan lyser med sin frånvaro dyker nya intervjuer med och rubriker om Kanye upp, dag efter dag. 

Sommaren 2020, när han kampanjade för att bli president i USA, gjorde han flera kritiserade uttalanden. När han pratade om abort (som han är emot) blev han djupt rörd, och bilderna på en gråtande Ye spreds världen över. Då uttalade sig exfrun Kim Kardashian för första gången om rapparens bipolära sjukdom. Hon sa att familjen stod maktlös när han vägrade söka hjälp, och att det han säger inte alltid stämmer överens med hans intentioner. 

Programmet ”Drink champs” kritiserades för att ha haft med Kanye West efter att han uttryckt sig antisemitiskt och tryckt upp T-shirts med texten ”white lives matters” på. Under intervjun fortsatte han sprida konspirationsteorier om judar, men även om George Floyds död.

Men sen dess har flera nya intervjuer dykt upp. Alla vill att Ye ska kommentera kritiken. Dessvärre blir det aldrig en rak och tydlig ursäkt, utan bara fler kontroverser.

I helgen kom en ny intervju där han återigen spred konspirationsteorier om judar samt jämförde sin Adidas-tvist med George Floyds död och sa att ”jag vet nu hur det är att ha ett knä mot sin nacke”. Han sa även att ”eftersom jag inte tar några mediciner kan jag prata med er tydligt och transparent”. Det hela avslutades med att han bad en bön. 

Det genialiska med Kanye Wests musik har i många år ursäktat det dåliga, men med den senaste tidens antisemitiska och anti-blackness utspel har en gräns passerats. Det handlar om ekonomiska konsekvenser, samtidigt tar rubrikerna om honom aldrig slut. Just nu anser vissa att det finns ett nyhets- eller underhållningsvärde i det han säger. Och bakom allt ser vi en person i en destruktiv, nedåtgående spiral som samtidigt spelar högerextrema krafter i händerna medan världen tittar på och skakar på huvudet åt Kanye. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.