Modeexperten Emilia de Poret (t.v) och designern Lars Wallin (t.h) minns desigern Karl Lagerfeld (1933-2019). Foto: TT

”Karl Lagerfeld var en visionär”

Publicerad

Modedesignern Karl Lagerfeld har gått bort. Förnyande, kontroversiell och ständigt i rörelse: Med en karriär som sträckte sig från 50-talet till dags dato var Lagerfeld en stadig ikon i toppen av modevärlden.
– Han var en stor inspirationskälla, säger modedesignern Lars Wallin till SVT.

Den tyske modeskaparen, stylisten och fotografen gick under tisdagen bort efter en tids sjukdom.

Inte minst kom Lagerfeld att bli känd för sin gärning för det anrika modehuset Chanel. Ett modehus han tog över 1983, 12 år efter dess grundare Coco Chanels bortgång, och han var sedan dess varit dess ständige chefsdesigner och frontfigur.

Lagerfeld gjorde ett viktigt avtryck på modevärlden, menar modeexperten Emilia de Poret. Hon poängterar framför allt hans nyfikenhet, och inte minst förankring i samtiden: Oavsett om det varit 80-tal, 90-tal, 00-tal – eller nutid.

– Han var en visionär. När han tog över Chanel som då var ett anrikt modehus men som kanske inte var så hippt och attraktivt, klev han in med självförtroende och en vision om att skapa mode som folk verkligen ville ha – men ville ändå hålla kvar arvet för det som varit, säger hon och fortsätter:

– Han har ju gjort ett så otroligt avtryck på modevärlden, just för att han alltid har haft den enorma talangen att kunna ett hantverk i grunden, vara nyfiken, överraskande och hela tiden närvarande i samtiden.

”Han var ålderslös”

Modedesignern Lars Wallin beskriver Karl Lagerfeld som en av de som gjorde att han själv som ung fattade tjusningen med den exklusiva haute couturen – och beskriver Lagerfeld som en stor inspiration.

– Karl Lagerfeld, Valentino och hela den gamla generationen var de som plockade in mig i den här världen och gjorde att jag fick upp ögonen för haute couturen. Jag har sån respekt för hans kreativitet, och hans arv av att hela tiden vara i framkant med sitt tänk. Han har varit en stor inspirationskälla för mig.

– Han var ålderslös – han stupade nästan på catwalken. Jag tycker att han varit fantastisk som orkat ha det här tempot med alla kollektioner. Han var verkligen alltid på topp som designer.

”Kvickhet och ironi”

Instagram skriver tidningen Vouges chefredaktör, Suzy Menkes: ”Karls kvickhet och ironi fick mig att skratta. Men nu gråter jag”.

Även modeskaparen Donatella Versace, syster till grundaren av modehuset Versace, Gianni Versace, uttrycker sin sorg via sociala medier.

”Karl, ditt intellekt påverkade livet för så många, särskilt Gianni och mitt. Vi kommer aldrig glömma din otroliga talang och oändliga inspiration”, skriver hon på Instagram.

Stenhårt signum

Karina Ericsson Wärn är rektor för modehögskolan Beckmans. Hon minns en designer som aldrig såg tillbaka på det förflutna utan istället var i ständig rörelse framåt.

– Det är sorgset och chockartat här på skolan idag. Även om det med en designer som nådde så hög ålder inte är helt oväntat. Han satte ett signum som satt stenhårt i modevärlden, säger hon.

Vad kommer hans bortgång betyda för modevärlden?

– Modevärlden kommer faktiskt att förändras, men det tror jag Karl Lagerfeld faktiskt skulle ha tyckt väldigt mycket om. Han var själv en person som aldrig tittade bakåt, säger Karina Ericsson Wärn och fortsätter:

– Karl Lagerfeld hatade det förflutna, och han var inte särskilt intresserad av att gräva i sitt eget arkiv som många andra designers. Han var ständigt framåtblickande och otroligt nyfiken på vad unga människor gjorde och sysslade med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer