Foto: Skärmdump Instagram/Choupettesdiary

Stort engagemang för modekatten Choupette efter Lagerfelds bortgång

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet om Lagerfelds bortgång frågar sig nu folk hur det ska gå för den hyperbortskämda katten Choupette med nästan 200 000 följare på Instagram. Modeikonen har tidigare flaggat för att katten kan var en av hans arvtagare till den ansenliga förmögenhet Lagerfeld byggt upp genom åren. På sociala medier är nu engagemanget för kattens framtidsutsikter stort.

Likt sin ägare har den välkammade birmakatten blivit en (förmänskligad) ikon, ett ansikte i modevärlden med såväl egna kanaler på sociala medier som reklamkampanjer för bland annat vin – och tydligen även en egen uppsättning hushållerskor.

Hon kom till Lagerfeld 2011 efter att han varit kattvakt åt modellen Baptiste Giabiconi.

”När han kom tillbaka tänkte jag: Jag är ledsen, men Choupette är min”, ska Lagerfeld ha sagt.

Ännu finns inget besked om vem som kommer ”axla uppdraget” att bli Choupettes nästa ägare. Men engagemanget på sociala medier om vad som nu ska hända med katten är stort. Folk frågar sig: ”Vem ska ta hand om dig nu, Choupette?” och på kattens Instagram framför folk sina kondoleanser.

Lagerfeld har tidigare öppnat för att katten är en av de som ska få ärva hans förmögenhet, skriver The independent. Inte hela dock, men väl en ansenlig summa.

”Hon har sin egna lilla förmögenhet, hon är en arvtagare”, sade Lagerfeld i en intervju 2015.

Men just kombinationen kulturmänniska och katt är trots allt en aldrig sinande källa för förundran. Kulturnyheterna listar därför kulturkatterna som blivit mer än bara katter.

Konstkatten Souris

När konstnären Sophie Calle i oktober förra året öppnade dörrarna för sin nya soloutställning i Paris var det hennes bortgångna katt Souris som stod i blickfånget.

Sorgen efter att katten lämnat jordelivet inspirerade Calle till att sätta ihop utställningen Souris Calle. Som en del i utställningen lät hon sammanlagt 39 artister och musiker sätta ihop ett album med hyllningslåtar till det döda djuret.

Några av musikvärldens främsta stjärnor hörsammade initiativet och skrev musik till albumet. Däribland Jarvis Cocker, The National, Michael Stipe och Pharrell Williams.

U2-frontmannen Bono bidrog med en slags hyllningsdikt i röstbrevlåde-format med textrader som:

”Hon vänder sitt ansikte mot dig – och överraskat ser du dig själv”.

Internetdjuret Grumpy cat

När memekulturen fick fäste och började rullas ut till de breda massorna var det framför allt ett ansikte som få kunde undgå att möta på internet: Surdjuret Grumpy cat.

Egentligen heter katten Tardar Sauce, är född 2012, och blev ett fenomen efter att dess ägare kablat ut en bild på hennes tjuriga nuna i internetforumet Reddit.

Det som hände sen är ren framgånghistoria och nu finns hon som vaxdocka på Madame Tussauds, har över 8 miljoner följare på Facebook och sägs ha dragit in drygt en halv miljard åt sina ägare.

Internetfenomenet Grumpy Cat Foto: Richard Vogel/AP/TT

Den generella författarkatten

”Jag har en lyckokatt i famnen, den spinner lyckotråd”, skriver Edith Södergran i dikten Lyckokatt.

För just Edith Södergran, Werner Aspenström, Philip K Dick, Doris Lessing, Joyce Carol Oates och Hemingway är bara några exempel på en lång rad författare som haft och har katter.

Kanske är till och med urbilden av en skrivande person också en person med en katt i sin direkta närhet? Måhända pretentiöst, men historien siar ju om att påståendet ändå bär på viss relevans. Men om katterna är mer än ”bara” katt för författarna och hur de rent konkret påverkar skrivandet är förstås svårt att slå fast.

Werner Aspenström med katten Tempus och Edith Södergran med Totti. Foto: SVT/TT & Wikipedia/Svenska litteratursällskapet i Finland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.