Kassettbandets uppfinnare Lou Ottens död

Uppdaterad
Publicerad

Lou Ottens, mannen som uppfann kassettbandet, har avlidit 94 år gammal, rapporterar nederländska medier.

Den nederländske ingenjören började arbeta för Philips 1952 och 1960 blev han chef för den nystartade avdelningen för produktutveckling. Två år senare presenterade han sin banbrytande uppfinning.

Ottens var trött på de otympliga rullbandspelarna och ville ha något som var litet nog att få plats en jackficka. När kassettbandet introducerades för omvärlden på en mässa i Berlin 1963 var det med sloganen ”Mindre än ett paket cigaretter!”.

I en intervju med Time i samband med kassettbandets 50-årsjubileum sade Ottens att det var ”en sensation från dag ett”.

Gillade cd bättre

Lou Ottens var också inblandad i arbetet med att ta fram cd-skivan, men betonade alltid att det var lagarbete som låg bakom de båda uppfinningarna. Han tyckte dock att cd-skivan hade vida överlägsen ljudkvalitet och var oförstående inför kassettbandets ökade popularitet de senaste åren.

– Ingenting kan matcha cd-ljudet. Det är absolut buller- och brusfritt. Det fungerar aldrig med ett band, sade han i en intervju med tidningen NRC.

Ny kassettvåg

Trots det har försäljningen av kassettband ökat och flera artister, som Lady Gaga och The Killers, har släppt sin musik på kassett.

Det som grämde Lou Ottens mest var att det var ärkerivalen Sony och inte Philips som var först med den bärbara kassettbandspelaren.

– Det svider fortfarande, sade han i en intervju efter pensionen 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.