Katarina Frostenson. Foto: Anders Wiklund / TT

Katarina Frostenson får vittna i rättegången mot Kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Katarina Frostenson tillåts att vittna i rättegången mot den så kallade Kulturprofilen. Det beslutade hovrätten under fredagseftermiddagen. Katarina Frostenson är gift med Kulturprofilen som i tingsrätten dömts till fängelse för våldtäkt.

Det är på måndag den 12 november som hovrättsförhandlingarna mot Kulturprofilen inleds. Försvaret har åberopat Katarina Frostenson – poet, ledamot i Svenska Akademien och hustru till Kulturprofilen – som vittne. Nu står det klart att Frostenson kommer att tillåtas vittna i hovrätten.

Kulturnyheterna har tagit del av en skrivelse i vilken Kulturprofilens advokat Björn Hurtig skriver att Frostenson ”ska höras om [Kulturprofilens] personlighet till styrkande av att vad åklagaren lagt [Kulturprofilen] till last är främmande för hans karaktär”.

Motsätter sig förhöret

Kammaråklagare Christina Voigt och målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz anser att Frostensons vittnesmål inte bör tas upp, något de tar upp i skrivelser till hovrätten.

Christina Voigt motsätter sig förhöret då ”detta hör under kategorin 'karaktärsvittne', något som inte hör hemma i svenska rättegångar” och anser inte heller att Frostensons vittnesmål kan tillföra något, skriver hon till hovrätten.

Massi Fritz skriver att Frostensons vittnesmål utgör ”karaktärsbevisning”: ”Det är bevisning som inte skall tillåtas. Vittnet har inte heller något i övrigt att tillföra i sak. Vittnesmålet saknar helt betydelse för hovrättens prövning.”

Dömd för våldtäkt

Kulturprofilen dömdes i oktober till två års fängelse för våldtäkt. En dom som han har överklagat tillsammans med sin advokat.

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av Kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter år 2011. Kulturprofilen dömdes till att betala ett skadestånd på 115 000 kronor och till två års fängelse för våldtäkt i ett av de två fallen.

Kulturnyheterna söker Katarina Frostenson, målsägandens advokat samt Kulturprofilens försvarsadvokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.