Stillbild från videon som Kevin Spacey la ut på sociala medier på julafton 2018. Foto: TT

Kevin Spacey bryter tystnaden i tvetydig video

Uppdaterad
Publicerad

Kevin Spacey ska nu infinna sig i rätten efter anklagelser om sexuella övergrepp mot en 18-årig man 2016. På julafton publicerade skådespelaren en kryptisk video på sociala medier som fått mycket uppmärksamhet för sitt tvetydiga budskap.

– Några trodde så klart på allting och har väntat på att höra mig erkänna allt, säger han i videon.

I måndags rapporterade flera medier, bland annat the Guardian, att skådespelaren Kevin Spacey ska infinna sig i tingsrätten i Nantucket den 7 januari.

Skådespelaren Anthony Rapp anklagade Spacey i oktober förra året för att ha antastat honom när Rapp bara var 14 år gammal. Sedan dess har över 30 män påstått att de blivit utsatta för sexuella övergrepp av stjärnan. I fallet som nu ska upp i rätten ska Kevin Spacey ha ofredat en 18-årig man på en restaurang 2016.

Spacey bröt tystnaden på julafton

Skådespelaren har själv hållit en låg profil och inte gjort många uttalanden. Under julaftonen lade dock Spacey ut en uppmärksammad video på sociala medier, där han agerar som Frank Underwood – en karaktär från serien ”House of cards” som Spacey spelade flera säsonger, men som skrevs ut ur manuset efter alla anklagelser.

– Några trodde så klart på allting och har väntat på att höra mig erkänna allt. De vill bara få mig att deklarera att allt som sagts är sant, och att jag fått vad jag förtjänat. Skulle inte det vara enkelt? Om det bara var så enkelt. (...) Men du skulle inte tro det värsta utan bevis, skulle du? Du skulle inte dra förhastade slutsatser utan fakta, skulle du? Gjorde du det? Nej, inte du. Du är smartare än så, säger Spacey som en del av en lång monolog i videon.

Försvarstal eller reklam

Många spekulerar nu om den tvetydiga videon , vars titel ”Let me be Frank” kan förstås både som ”Låt mig vara Frank” eller ”Ärligt talat”, ska ses som ett försvarstal eller ett slags PR-trick. Spacey frågar tittarna om de ”verkligen såg honom dö”, som en slags referens till karaktären Frank Underwoods öde i serien. Netflix, som producerade ”House of Cards”, har inte kommenterat videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.