Den vitryske fotografen och bloggaren Anton Surjapin hälsas välkommen hem av sin mamma Elena efter att ha tillbringat en månad i KGB:s häkte. Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix

Vitrysk aktivist friges efter nallebjörnsbilder

Uppdaterad
Publicerad

Den vitryske fotografen Anton Surjapin sattes i fängelse, misstänkt för inblandning i pr-byrån Studio Totals nallebjörnskupp. Nu friges 20-åringen av regimen.

Den svenska pr-byrån Studio Totals nallebjörnsaktion i Vitryssland har lett till våldsamma reaktioner den senaste månaden. Men utöver den diplomatiska fejden har Aleksander Lukasjenkos regim även slagit hårt mot inhemska aktivister.

Fotojournalisten Anton Surjapin, som på sin blogg var först med att uppmärksamma nallebjörnsaktionen, greps av polisen misstänkt för samröre med Studio Total. Tillsammans med en annan aktivist vid namn Sergej Basjarimov fördes han till KGB:s häkte i Minsk, där de riskerade sju års fängelse.

”Det är absurt”

Nu, efter en dryg månad i häkte, får de båda åka hem till sina familjer. I en intervju med nyhetsbyrån AFP, genomförd efter frigivningen, säger Anton Surjapin att anklagelserna mot honom och Basjarimov är befängda. Han bedyrar att han är oskyldig till det han anklagas för.

– Jag kände inte svenskarna. Det faktum att vi sattes i KGB:s häkte misstänkta för att ha hjälpt svenskarna komma hit är absurt, säger han.

Samtidigt hänger frågor kvar över Surjapins fortsatta öde. Enligt den vitryska journalistfederationen BAJ har Surjapin fått stränga order om att inte berätta vad han varit med om. 20-åringen, som drömmer om att studera på universitetet, får inte heller utan vidare lämna sin hemstad Slutsk. Även för Surjapin kan alltså aktionen leda till oväntade konsekvenser.

”Oppositionen har stärkts”

Studio Totals grundare Per Cromwell säger att byrån har följt fallet, men inte gjort något konkret för att få de två fria.

– Vi har inte kunnat göra något utåt för att hjälpa dem. Lukasjenko har i princip hållit dem som gisslan i väntan på att vi skulle komma. Eftersom han inte fick tag i oss tog han Surjapin och Basjarimov i stället. De hade inget med saken att göra.

Hade ni en plan för hur ni skulle agera om er aktion ledde till att vitryska oppositionella fängslades?

– Vi hade inte räknat med att någon skulle bli fängslad. Vi försökte skydda dem genom att inte ha något alls med några vitryssar att göra.

Ser du någon risk att er aktion får konsekvenser för Anton Surjapin i framtiden?

– Det är svårt att svara på, men många andra som blivit fängslade förut fortsätter att opponera sig. Vårt intryck är att den vitryska oppositionen snarast har stärkts av det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer