Foto: TT

Insamlingssajt stoppar barnbokskampanj – anses vara för politisk

Uppdaterad
Publicerad

Satirtecknaren Martin Jacobssons idé till barnboken Den lilla röda hönan har mött motstånd. Hans kampanj på Kickstarter stoppades med förevändningen att projektet faller inom ramen för ”politisk insamling”.

Barnboken är ett projekt av Jacobsson och författaren och debattören Johan Norberg. Boken bygger på den ryska folksagan om Den lilla röda hönan, men till skillnad från originalet slutar Jacobssons och Norbergs historia med en satirisk skildring av det moderna välfärdssamhället.

– Jag ser det som att jag sprider frihetliga idéer med hjälp av en rolig historia. Det finns så mycket dysterhet i samhällsdebatten och elände på nyheterna, säger Martin Jacobsson till Kulturnyheterna.

Han förnekar inte att berättelsen är politisk satir, men hävdar att han inte företräder någon annan an sig själv och att ingen politisk förening drar nytta av verket.

Kampanjen stängdes ner

Den 5 februari meddelade Kickstarter att Jacobsson var tvungen att ta ner kampanjen inom 48 timmar, skriver tecknaren på sin blogg I Fablernas land.

– Jag tror kickstarter har blivit påverkade av folk med motsatta politiska åsikter som hört av sig. De är politiserade och ängsliga, säger Martin Jacobsson.

Anledningen är att det enligt Kickstarters regler inte är okej att göra politiska insamlingar, vilket företaget menar att Jacobssons kampanj är. På sin blogg skriver Martin Jacobsson att ”man inte får utbilda socialister i frihetligt tänkande”.

Jacobsson hann dock nå målet med insamlingen med råge, och fortsätter kampanjen privat på sin blogg för att förverkliga barnboken om den röda hönan.

Kulturnyheterna har förgäves sökt Kickstarter för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer