Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du se tre avtryck som Kimye gjort i kulturen – från arkitektur till musik. Visa alla (2)
Visa alla (2)

”När kärlekssagan är över står skräpkulturens drottning som vinnare”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Nyheten om att dokusåpastjärnan Kim Kardashian West har skickat in en skilsmässoansökan från rapparen Kanye West innebär slutet på en av populärkulturens största, mest inflytelserika och mest publika sammanslagningar. Kimyes kärlekshistoria har börjat, pågått och slutat i rampljusets sken – men såpan om dem båda är knappast över.

Tali da Silva

Kulturjournalist

”Jag fattar inte att det är på riktigt, det är som en film”, var Khloé Kardashians kommentar när Kanye West friade till hennes syster, Kim Kardashian, 2013. Kanye hade hyrt en sportarena med symfoniorkester och Khloé hade helt rätt – det var tv, och det var på riktigt, alldeles samtidigt.

För frieriet var naturligtvis en del av Keeping up with the Kardashians: Dokusåpan om familjen Kardashian som sänts sedan 2007 och som gjorde Kim, tidigare assistent åt Paris Hilton, till en superstjärna i egen rätt.

När Kim och Kanye blev Kimye på riktigt under en minst lika grandios bröllopsceremoni i Florens år 2014 var Kanye West den kreddige och grammybelönade rapparen med megahits som Gold digger och Jesus walks i katalogen. Kim Kardashian var skräpkulturens drottning – mest känd för att vara känd och för att vara snygg.

Kimye ville upp på pallen tillsammans med USA:s kändispar nummer ett: Beyoncé och Jay-Z. Men Kimye ansågs aldrig lika fina eller respektabla. Esset i rockärmen blev något annat, nämligen viljan att sälja oss sagan om sitt privatliv.

Kim Kardashian har som ingen annan briljerat i hanteringen av vår tids mer eller mindre hemmastyrda kommunikationskanaler. Från att vara stjärnan i realityserien om sin familj, såg hon snabbt möjligheterna med sociala medier och blev en av Instagrams allra största.

Kyssbilden från Kimyes bröllop var den då mest lajkade bilden på Instagram någonsin, och med en blandning av bilder på barnen, systrarna, sin utomjordligt perfekta kropp och känslor och tankar kring privatlivet är det hon som gett upphov till begreppet ”break the internet”.

Dessutom är hon en av de första och mest framgångsrika i att omsätta uppmärksamheten i pengar, ett yrke vi numera kallar för influencer och som går att studera på svenska gymnasier.

Enligt affärstidningen Forbes har Kim Kardashians personliga rikedom gått från 40 miljoner dollar 2014 till 780 miljoner dollar 2020, tack vare de smink- och underklädeskollektioner hon marknadsför via sociala medier. Men medan Kim Kardashian Wests personliga varumärke växt och frodats, har Kanye Wests karriär haft en mer komplicerad utveckling.

West har sedan 2016 varit öppen om sin bipolära sjukdom, något som lett till vistelse på psykiatrisk klinik. Hans album har ändrats gång på gång och skjutits upp på obestämd tid. Men de största kontroverserna har berott på märkliga uttalanden, som att slaveriet i USA skulle ha varit ”ett val”.

Under sin sent påkomna presidentkampanj 2020 höll han ett minst sagt besynnerligt tal då han grät häftigt och berättade om den abort som han och hustrun övervägde då de väntade sitt första barn. Men Kardashian West ryckte ut till sin mans försvar och beskrev honom som ”en briljant men komplicerad person”.

Och när kärlekssagan går mot sitt slut så är det dokusåpastjärnan, skräpkulturens drottning, som står som vinnare. Allt det fula som många förkastade då (men tittade på i smyg) är i själva verket mäktiga redskap som gjort det möjligt för henne att styra berättelsen om sitt eget äktenskaps upp- och nedgångar långt mer framgångsrikt än tidigare kändispar som Brangelina eller Tomkat, ständigt enkla villebråd för skvallerpressen.

Nyheten om skilsmässan kommer alldeles lagom inför den allra sista säsongen av Keeping up with the Kardashians som enligt uppgift ska handla om upptakten till slutet på Kimye. Är skilsmässonyheten bara en enda lång PR-stunt och trailer?

Nej, knappast. Men i Kim Kardashians värld får det gärna vara tv och på riktigt, på samma gång. Och hon vet hur hon precis som Beyoncé, fast på sitt eget vis, kan göra lemonad av livets citroner.

I videon kan du se tre avtryck som Kimye gjort i kulturen – från arkitektur till musik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.