Till vänster: Kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang. Till höger: Jonathan Cheng, Julie Wernau, Stephanie Yang, och Stu Woo – medarbetare på amerikanska Wall street journal i Kina innan de skickades ut från Kina i mars. Foto: AP/TT

Kina kräver omfattande information om amerikanska journalister

Uppdaterad
Publicerad

Kina kräver att de amerikanska mediebolagen AP, UPI, CBS och NPR som har redaktioner eller medarbetare i Kina ska lämna in skriftlig information om sin personal, ekonomi, verksamhet och fastighetsbestånd i Kina.

Från och med onsdag den 1 juli har de amerikanska nyhetsbolagen en vecka på sig att lämna in uppgifterna, meddelar det kinesiska utrikesdepartementet, skriver den regeringsstyrda engelskspråkiga tidningen Global Times.

Beslutet är ett motdrag mot begränsningarna för kinesiska medier som USA införde i juni. Kina har dessutom sagt att ”ytterligare restriktioner kan komma”.

Medier slagträ i konflikten

I juni meddelade USA att de skulle börja behandla ytterligare fyra kinesiska medier som man behandlar utländska ambassader. USA har sedan tidigare i år behandlat en del kinesiska medier på detta vis, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Reuters skriver vidare att journalister har blivit ett slagträ i konflikten mellan USA och Kina som bland annat utlösts av coronapandemin. I maj begränsade USA kinesiska reportrars visum till 90 dagar, en typ av visum som tidigare inte hade en specifik tidsbegränsning.

I mars skickades amerikanska journalister från tre olika mediebolag ut ur Kina efter att USA begränsat antalet journalister anställda av fyra statligt ägda kinesiska medier, som tillåts arbeta i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.