Kina: Läger för internetberoende granskas

Uppdaterad
Publicerad

Kinesisk polis undersöker ett rehabiliteringsläger för internetberoende sedan en tonårig pojke dött efter vad som uppenbarligen var en svår misshandel, bara timmar efter inskrivningen, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Fyra anställda vid lägret har gripits i samband med pojkens död sedan skador upptäckts över hela hans kropp.

Kina hade vid slutet av förra året cirka 300 miljoner internetanvändare, flest i världen. Och särskilt bland unga kineser ökar också problem som hör samman med alltför mycket surfande. Många använder nätet som en tillflyktsort undan föräldrarnas krav, och över 200 organisationer erbjuder numera behandling för internetrelaterade åkommor.

Många av lägren har en militär prägel där patienter tvingas att ersätta timmarna framför datorn med krävande fysisk träning, och även mer externa former av ”behandlingar” har förekommit. I juli förbjöd Kina elchocker i behandlingen av internetberoende, ett förbud som kom sedan medier avslöjat en kontroversiell psykiatriker som utsatte fler än 3.000 tonåringar för metoden.

– Marknaden för behandling av internetberoende i Kina är en total oreda, på grund av att det saknas riktlinjer för diagnosmetoder och behandling, sade chefen för Kinas äldsta klinik för internetberoende till Nya Kina.

– Tragedin är inte en tillfällighet. De flesta rehab-läger använder militära övningar, men många internetberoende tonåringar kan inte hantera detta på ett bra sätt. Därför uppstår konflikter och våld.

TT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.