Kina toppar listan av länder angriper konst, de har bland annat cencurerat en låt av det taiwanesiska bandet Wonfu. Foto: TT/Wonfu.com

Kina toppar lista över kulturangrepp

Publicerad

Kina är det land i världen som angriper konst i störst utsträckning enligt ny rankning. 2015 förbjöd de bland annat 120 låtar.

Angreppen mot den fria konsten ökade markant förra året, visar rapporten ”Art under threat” från organisationen Freemuse. 469 fall av censur eller attacker mot fri konst registrerades, vilket närmast är en dubblering jämfört med 2014 då 237 fall konstaterades.

Kina toppar enligt rapporten listan över inskränkningar av konst, och en av anledningarna är att de förbjöd 120 låtar i augusti förra året. Anledningen till att låtarna hamnade på den kinesiska statens svarta lista är att låtarna ”förespråkar sex våld eller brott eller skadar den offentliga moralen”. Bland annat är låten ”Mini skirt” av det taiwanesiska indiebandet Wonfu förbjuden.

Övriga länder som slår hårt mot kulturyttrare är Iran, Ryssland och Burundi.

Stort mörkertal

Freemuse finansieras av bland annat Sida och fokuserar på olika typer av attacker mot konstutövare, till exempel genom våld, fängelse, försvinnanden och censur. Rapporten konstaterar det fria kulturutövandet är under hårt tryck och att endast en liten del av alla faktiska inskränkningar dokumenteras då det finns ett stort mörkertal.

Enligt rapporten är angreppen ofta politiskt motiverade, men de religiöst motiverade attackerna har ökat. De nämner terrorattacken mot konserthallen Bataclan i Paris som den allvarligaste enskilda attacken mot kulturlivet 2015.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer