Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou. Foto: Anders Wiklund/TT

Ny rapport: Kinas hot mot svenska medier ökar

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska kommunistpartiets attacker mot svenska journalister och medier har eskalerat. Det visar en ny rapport från Reportrar utan gränser. Organisationen krävde för ett år sedan krävde att Kinas ambassadör skulle sluta med sina utspel. Trots att regeringen kallat ambassadören till över 40 möten har inget hänt.

Det senaste året har den kinesiska regimen bedrivit en intensiv propagandakampanj mot Sverige. En FN-konferens om mänskliga rättigheter vid Fotografiska museet ställdes in efter påtryckningar från Kina. Den kinesiska ambassadören i Sverige hotade med ”konsekvenser” inför att kulturminister Amanda Lind delade ut Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Reportrar utan gränser (RSF) har följt upp den kinesiska ambassadörens agerande mot svenska medier i rapporten ”Kinas globala mediestrategi – inget stopp för kinesiska attacker på svenska journalister”. Enligt rapporten har utspelen ökat. Det vittnar medier som SVT, Expressen och Upsala Nya Tidning om i rapporten.

RSF har under förra året även följt Kinas metoder på global nivå. Den kinesiska regimen vill modernisera sina internationella tv-sändningar, infiltrera utländska medier och köpa reklamutrymme i internationella kanaler. Det handlar även om hot, våld och trakasserier.

Leder till självcensur

Rapporten visar att den kinesiska ambassadörens agerande kan påverka medieinnehållet. Michael Lindgren är tidigare producent för SVT:s humorprogram Svenska Nyheter. Han säger i rapporten att attackerna indirekt kan påverka besluten om programinnehållet, alltså att svenska medier utövar självcensur.

Jerker Hellström, vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), menar att attackerna bidrar till en mer negativ syn på Kina hos det svenska folket. Han säger också att den kinesiska regimen använder sig av skrämseltaktik för att tysta journalister.

”Det är det som är målsättningen, självcensur”, säger han i rapporten.

RSF är oroade

Enligt RSF gör inte Sverige tillräckligt för att stoppa den kinesiska statsapparatens medieoffensiv i Sverige. Utfall mot svenska journalister och medier fortsätter trots att regeringen haft enskilda möten med ambassadören.

”Även om svenska publicister agerar bra och enat mot attackerna, så att säga sätter ner foten, är det viktigt att komma ihåg att det är vid de publicistiska besluten på redaktionsgolvet eller vid planering av programinnehåll som det ställs på sin spets”, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i ett pressmeddelande från organisationen.

Kina ligger på plats 177 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex. Sverige landar på plats 3. I dag sitter runt 120 journalister fängslade i Kina.

”Sverige är nästan bäst i världen på pressfrihet. Vi kan inte låta oss tystas av ett av de länder som är sämst på pressfrihet”, säger Erik Halkjaer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.