Arkitekterna och formgivarna Lyndon Neri och Rossana Hu. Foto: SVT

Kinesisk by ställs ut på möbelmässan – ska belysa urbaniseringens konsekvenser

Publicerad

Urbaniseringen i Kina har nått Möbelmässan i Stockholm där en traditionell kinesisk by ställs ut. Ett försök att rikta fokus mot sociala frågor, istället för enskilda produkter och design. För när byarna dör, dör också kulturen menar stjärnarkitekterna och formgivarna Lyndon Neri och Rossana Hu.

– Vi skapade den här byn som vecklar ut sig. Tanken är att gränderna och hemmen vävs samman så du vet inte när du är inomhus eller utomhus. Gränderna och gångarna bjuder in till småprat, byskvaller som det ibland kallas. Småprat är väldigt viktigt för sammanhållningen i ett samhälle, säger arkitekten och formgivaren Lyndon Neri.

Den snabba ekonomiska utvecklingen i Kina har lett till att landsbygden avfolkas i rasande takt. På 35 år har 500 miljoner jordbrukare flyttat till städerna efter jobben.

– 80 procent av viktiga projekt, byggnader och artefakter finns på landsbygden, som försvinner i snabb takt. Urbaniseringen i Kina går fortare än i många industriella länder globalt. I USA tog processen 60 år, Kina försöker pressa in samma process på trettio år. Det är chockerande för många av samhällena, säger Lyndon Neri.

Utforskar sociala och kulturella frågor genom design

Stjärnarkitekterna och formgivarna Neri&Hu är baserade i London och Shanghai och formger allt från byggnader till möbler och produkter. De utforskar ofta sociala och kulturella frågor genom design, och nu vill de alltså uppmärksamma situationen på den kinesiska landsbygden.

– Vi vill kritisera situationen, och förhoppningsvis leder uppmärksamheten i förlängningen till att något kan räddas, säger andra halvan av designstudion, Rossana Hu.

Vem ska bevara byarna?

Enligt Chinese village culture research centre försvinner en by med historiskt värde var tredje dag. Enligt samma forskningscenter har nästan en miljon kinesiska forntida byar försvunnit på bara ett decennium, till följd av urbanisering men också brist på ekonomiskt stöd från staten.

Och alla lämnar inte landsbygden frivilligt, byar rivs också ned för att ge plats åt växande städer.

Vilket ansvar har den kinesiska regeringen i de här frågorna?

– Regeringen börjar förstå behoven och ta ansvar. Jag tycker att regeringen gör medvetna ansträngningar för att uppnå jämlikhet så att inte bara de stora städerna gynnas av statliga stöd, säger Lyndon Neri.

Med tanke på hur kinesiska regeringen behandlat oliktänkande och kritiker. Hur fria är ni som formgivare att uttrycka er, också kritiskt?

– Jag tycker att vi än så länge har haft full frihet. Det kan bero på att vi inte ägnar oss åt känsliga ämnen, jag vet inte. Men vi har aldrig tvingats hålla tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.