Foto: AP/TT

Kinesisk mediecensur skärps

Uppdaterad
Publicerad

”Folk kommer säkert att bli mer försiktiga och journalister kan komma att gripas”, det är journalisten och författaren Ola Wongs bedömning.

Kina införde i tisdags ytterligare restriktioner mot vad media får publicera. Det rapporterar Asienavdelningen av Committee to protect journalists.

Beskedet kom från den statliga nyhetsbyrån Xinhua och innebär journalister inte får publicera statshemligheter, kommersiella hemligheter, eller ”opublicerad information”, något som inte preciseras närmare.

Medier

”En order om att följa disciplin”

Ola Wong är journalist och författare till boken Pekingsyndromet och säger att de nya reglerna säkert kommer leda till ett ännu försiktigare mediaklimat.

– Det här är ett sätt att för myndigheterna att få ordning i leden och motverka att journalister sprider information. Det är en order om att man ska följa disciplin, säger han.

Paraplyer kan vara statshemligheter

Att reglerna inte närmare preciserar vad journalister får och inte får skriva om är avsiktligt. Det tvingar dem att själva censurera sig efter var de tror att gränsen går.

– Allting kan vara ”statshemligheter”, hur många paraplyer man säljer per år, kartor över Kina, vad som helst. Och ”opublicerad information” är väldigt vagt. På det sättet skickar man signalen: håll käft och följ censuren, säger Ola Wong.

De senaste åren har situationen för journalister i Kina förvärrats och de nya reglerna är bara en bit i det pusslet, konstaterar han. Också vad man får skriva i privata mejl regleras, möjligen för att den kinesiska censuren vill undgå att information når NSA.

– Journalister har testat gränser för censuren och skrivit utan att redaktörerna godkänt ämnena. Men det här kommer säkert göra att folk blir mer försiktiga. Myndigheterna kommer säkert att gripa folk för att statuera exempel, säger Ola Wong.

Kritik uteblir från Europa

Och han har märkt att Kina redan har​ blivit tystare sedan president Xi Jinping tillträdde i mars förra året. En av dem som i skarpa ordalag har kritiserat den kinesiska utvecklingen är USA:s utrikesminister John Kerry. Men Europa har därmot blivit mycket tystare, konstaterar Wong.

– Det beror förmodligen på Kinas ekonomiska vikt. Det är värt att notera att Sverige som tidigare tagit upp de mänskliga rättigheterna i Kina i stort sätt är tyst i dag. Sveriges utrikesminister Carl Bildt följer normen i Europa, nämligen att man anpassar sig till vad Kina vill, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet