Kinesiska arméns hackers går åter till attack

Publicerad

Den kinesiska befrielsearméns cyberenhet verkar nu ha återupptagit sina spionageattacker mot amerikanska företag med nya tekniker, rapporterar New York Times.

Den kinesiska militärens egna hackeravdelning, Enhet 61398, som legat lågt sedan bevis uppdagades för tre månader sedan att den stulit datainformation från ett stort antal amerikanska företag och regeringsorganisationer, har satt igång sin verksamhet igen, enligt amerikanska datasäkerhetsexperter. Det skriver New York Times. Detta trots att Obama-administrationen och Pentagon lagt fram rapporter och bevis om den kinesiska militärens cyberspionage. 

Stulen intellektuell egendom

Det privata amerikanska datasäkerhetsföretaget Mandiant, som anlitats av bland andra den amerikanska regeringen för att försvara den mot hackers, uppger av sekretesskäl inte exakt vilka offren är den här vändan, men säger att många är bland de som blivit utsatta tidigare.

Då har det handlat om stulen intellektuell egendom, information från hundratals amerikanska företag, regeringsdokument och företagshemligheter med planritningar, testresultat och förhandlingsstrategier.

Amerikanska företagsledningar försöker övertyga nya presidenten Xi Jinping regering om att kinesisk cyberbrottslighet  à la den kinesiska befrielsearméns cyberenhet, kommer att försämra möjligheterna för kinesisk tillväxt och göra det mindre attraktivt för företag att investera i Kina.

Företagen befarar, enligt New York Times, att Kina håller på att etablera en ny kultur inom Internetkommersen där censur och stöld av intellektuell egendom är legio.

Läs artikeln i New York Times här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer