Foto: SVT

Ny utställning undersöker Kirunas omvandling

Uppdaterad
Publicerad

Omlokaliseringen av den en gång så noggrant ritade arktiska mönsterstaden Kiruna är kanske det viktigaste stadsbyggnadsprojektet i modern svensk historia. När ArkDes och konstmuseet i Norr slår upp portarna igen så gör de det med gemensamma utställningen Kiruna forever – som lär oss allt vi behöver veta om staden, omvandlingen och konflikterna.

– Historien om Kiruna är något helt utöver det vanliga, säger Carlos Mínguez Carrasco, chefsintendent på ArkDes till Kulturnyheterna.

Ja, Kiruna är inte vilken stad som helst. Vid det som nu är världens största underjordiska järnmalmsgruva, ägt av statliga LKAB, skulle den arktiska idealstaden en gång byggas, varje byggnad skulle vara ett konstverk.

Utställningen Kiruna forever samlar alltifrån konstnärers, arkitekters, lokalbefolkningens och ursprungsbefolkningens perspektiv på staden där många värden står mot varandra: ekonomiska, kulturhistoriska, politiska, ekologiska och existentiella.

– Det är en vacker stad med en intressant historia, som inte uppstått för att människorna som brukade naturen där behövde bostäder, säger Victoria Harnesk, projektledare på Konstmuseet i Norr.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.