Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktivisterna greps kort efter aktionen. Foto: Återställ våtmarkerna

Klimataktion på Nationalmuseum – Monet-tavla oskadd

Uppdaterad
Publicerad

Två personer är anhållna misstänkta för grov skadegörelse på Nationalmuseum efter att ha attackerat en Monet-tavla. Klimatrörelsen Återställ våtmarker tar på sig aktionen och tavlan har klarat sig oskadd.

En aktion har ägt rum på Nationalmuseum under onsdagens eftermiddag, skriver museet i en kommentar till Kulturnyheterna. Två personer ska ha limmat fast sig på en Monet-tavlas skyddsglas och lämnat röda handavtryck.

”Två personer kastade någon sorts färg på ett konstverk av konstnären Monet i utställningen ”Trädgården” och limmade sedan fast sig i ramen. Polis tillkallades och har omhändertagit personerna på plats och en anmälan har upprättats. Målningen som är inglasad undersöks nu av museets konservatorer för att se om några skador har uppstått”, skriver museets pressansvariga Hanna Tottmar.

Klimatrörelsen tar på sig aktionen

Att själva tavlan ska ha kommit till skada tillbakavisas av Återställ våtmarker som bekräftar att de ligger bakom aktionen, bekräftar rörelsens presstalesperson Roxy Farhat för SVT. Två personer har anhållits misstänkta för grov skadegörelse.

– De vill uppmärksamma att klimatkrisen också är en hälsokris, och att värmerelaterade sjukdomstilldomstillstånd blir ett större och större problem, säger hon.

Många blir upprörda över den här typen av aktioner och tycker att ni riktar ilskan åt fel håll?

– Jag förstår att folk blir upprörda, men jag förstår inte varför inte politikerna får frågan, ”varför för ni medvetet en politik som kommer att leda till fler dödsfall, brist på dricksvatten och mindre skördar?” Det är på riktigt att klimatkatastrofen dödar människor.

Enligt Farhat ska ett ”grundligt researcharbete” genomförts för att försäkra att tavlan inte skadades under aktionen.

Nationalmuseum: ”Tar avstånd”

Under tiden har museet öppet som vanligt förutom den sal där verket finns, som är stängd för tillfället. Den beräknas öppna i morgon igen. Museets vikarierande överintendent Per Hedström säger att:

– Vi tar naturligtvis avstånd från aktioner där konst eller kulturarv riskerar att komma till skada. Kulturarvet har ett stort symbolvärde och det är oacceptabelt att attackera eller förstöra det, oavsett syfte, säger Per Hedström, vikarierande överintendent på Nationalmuseum.

Uppdatering:

Målningen har konstaterats oskadd, efter undersökning av museets konservatorer. 

– Vi tittar nu i dialog med långivaren på tekniska förutsättningar för att kunna återinstallera verket i utställningen, säger Hanna Tottmar.

Claude Monet

Den franska konstnären Claude Monet är en av de mest kända genom tiderna och levde mellan 1840-1926. Han var framträdande inom impressionismen och några av hans mest kända verk består av konstserien föreställande näckrosor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.