Foto: Erik Johansen/TT

Klimatförändringarna gör avtryck i väderjournalistiken

Uppdaterad
Publicerad

Under sommarmånaderna är många svenskar mer besatta av vädret än vanligt och håller stenkoll på väderprognosen. Men klimatförändringarna gör att väderrapporteringen förändras.

– Problemet blir om redovisningen av varmare väder är okritiskt positiv, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Kulturnyheterna.

Expressen har, i likhet med engelska tidningen The Guardian, börjat börjat redovisa koldioxidhalten i atmosfären. Varje dag refererar tidningen mätresultaten från Mauna Loa på Hawaii, som anses vara det globala riktmärket. Det här är ett exempel på hur klimatfrågan letat sig in i väderrapporteringen.

Viktigt att vara kritisk

I spåren av förra sommarens värmerekord, torka och skogsbränder, är det många svenskar som börjat fundera på hur vi kommer att påverkas av ett varmare klimat. Men det här betyder inte att det är slut på glädjerubriker om värmeböljor, det menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

– I takt med att vi får ökad kunskap om de klimatförändringarna, så kommer det successivt att återspegla sig i väderrapporteringen. Men jag tror inte att problemet med väderrapporteringen är en löpsedel om att det till blir sol till midsommar. Problemet är om redovisningen av varmare väder bara är okritiskt positiv och det inte finns andra aspekter i den journalistiken., säger Thomas Mattsson till Kulturnyheterna.

”En komplicerad vetenskap”

SVT:s meteorolog Pia Hultgren skulle önska att det fanns tid för meteorologerna att lyfta blicken och inte bara redogöra för väderläget i Sverige.

– Det är en ganska komplicerad vetenskap. Det är ju globalt man tittar på klimatförändringar, och vi är ganska förskonade här i Sverige. Här är det ju många som njuter av varmare väder och inte ser ett problem med det. Därför skulle vi kanske oftare behöva beskriva hur det ser ut på andra håll i världen, säger Pia Hultgren till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.