Foto: SVT

Klimatdebatten gör fortsatt avtryck i litteraturen – trots coronakrisen

Publicerad

Klimatfrågan engagerar författarna. En av dem är Jesper Weithz som har utmärkt sig som en författare som i skönlitterär form vill väcka miljöengagemang. Nu är han aktuell med romanen 2020.

Tidigare i år kom den kanadensiska författaren och aktivisten Naomi Kleins I lågor: ett brandtal till världen för en green new deal medan hennes amerikanske författarkollega Jonathan Safran Foer är aktuell med Det är vi som är klimatet. De är två av många exempel på författare som den senaste tiden skriver om behovet av omställning.

Här i Sverige är Jesper Weithz en av de författare som har tagit klimatfrågan in i litteraturen. Romanen 2020 är en humoristisk skildring av hur människan tar till allt mer fantasifulla lösningar för att hantera en skenande miljöförstöring.

– Det här avståndet mellan hur mycket vi vet om det som hotar oss och det lilla som faktiskt händer kan ju göra en galen. I det spänningsfältet har jag velat gå in i en romanvärld och gestalta den absurda situation vi befinner oss i, säger Jesper Weithz.

– Jag tänker på den sortens litteratur som jag skriver som sportdryck för aktivister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer