Efter uppgifterna som framkommit i Svenska Dagbladet och i författaren Kolbjörn Guwallius bok ”Grip till varje pris” – att bevakningsbolag har registrerat och spanat civilt på klottrare och graffitimålare i Stockholms lokaltrafik – avkrävde Rossana Dinamarca (V) justitieminister Beatrice Ask (M) på svar om vad som görs för att den ”olagliga verksamheten inte ska fortgå”.
– Man kan göra som man vill med klotterproblem. Det här är en fråga om rättssäkerhet. De olagliga metoderna från vaktbolagen har pågått i två decennier, lagarna är inte tillräckliga, sade Rossana Dinamarca.
”Vidtar inte några åtgärder”
Beatrice Ask svarade att den information som framkommit i medierna hade fångats upp på ett bra sätt av Länsstyrelsen – som har uppdraget att hålla vaktbolagen under tillsyn – och menade att de regler som redan finns är tillräckliga.
– Jag förutsätter att myndigheterna följer gällande regelverk. Personer som anser sig felaktigt behandlade av en myndighet har möjlighet att vända sig till justitieombudsmannen eller justitiekanslern med en anmälan. Mot den bakgrunden har jag inte för avsikt att vidta några åtgärder på området.
Rossana Dinamarca framhöll att den nuvarande tillsynen av vaktbolagen inte är tillräcklig och efterlyste mer pengar till Länsstyrelsens uppdrag.
– I dagsläget är det upp till mediernas granskning att oegentligheter kommer fram.
”Skadegörelse stort samhällsproblem”
Några minuter ägnades åt att reda ut synen på klotter, graffiti och skadegörelse. Justitieminister Beatrice Ask betonade vikten av ett förebyggande arbete.
– Vi pratar om skadegörelse som utgör ett stort samhällsproblem, det är stora kostnader för såväl det allmänna som näringsliv och privatpersoner.
Rossana Dinamarca delade Asks negativa syn på skadegörelse men tyckte att justitieministern tassade runt kärnfrågan.
– Det här är inte en fråga om skadegörelse är bra eller dåligt, det här är en fråga om rättssäkerhet.