Foto: SVT

Kodjo Akolor vill få fler att rösta i EU-valet

Publicerad

”Personligen tycker jag att politik är skittråkigt. Men om man berättar om det på ett schysst sätt kanske folk känner sig inspirerade till att rösta.”

– Tänk lite ”En idiot på resa”, det handlar om att jag åker runt, träffar olika människor och samtidigt lär mig, och förhoppningsvis de som tittar, något om EU-valet och varför man ska rösta, säger Kodjo Akolor när han beskriver det nya programmet.

”Högsta önskan är att 100 procent röstar”

Kodjo Akolor berättar att han själv röstade för första gången i förra EU-valet.

– Personligen tycker jag att politik är skittråkigt. Men jag hoppas att om man berättar om det på ett schysst sätt att folk ska känna sig intresserade och inspirerade till att rösta.

Anledningen till att Kodjo Akolor, som annars känns bäst igen som en av rösterna i Sveriges Radios program Morgonpasset, valde att tacka ja till att göra ett valprogram i SVT var att han fick höra om hur lågt valdeltagandet i EU-valet är – endast 50 procent av Sveriges befolkning röstade till exempel i förra valet.

– Min högsta önskan är att 100 procent ska rösta i år.

Hur kommer du känna om det blir färre som röstar än förra året?

– Oj, då kommer jag lägga mig i fosterställning i tre veckor och inte gå ut. Men jag tror och hoppas att fler kommer rösta i år.

”Opartiskheten är jätteviktig”

Under valåret har det hittills varit stort fokus på public services krav på opartiskhet. Kodjo Akolors kollega Soran Ismail har till exempel fått lämna sin roll på Sveriges Radio.

Är det här diskussionerna något du tar med dig när du leder ”Kodjos kval”?

– Jag tycker att opartiskheten är jätteviktig. I programmet så kommer jag vara en opartisk journalist. Jag hoppas att jag framställs som en skön snubbe.

”Kodjos kval”, som programmet heter, kommer visas i tre avsnitt med premiär den 29 april i SVT1. Röstningen till EU-valet sker den 25 maj. 

Se trailern till programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer