Alexandra Rapaport, Evin Ahmad och Daniel Wallentin minns en varm och begåvad kollega. Foto: TT

Kollegorna om Hassan Brijany: Otroligt varm och begåvad

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Hassan Brijany har gått bort, bara 59 år gammal. Kollegorna minns en varm och begåvad person.
– Han var fantastisk på många sätt, säger regissören Daniel Wallentin.

Skådespelaren Hassan Brijany hann under sin livstid medverka i flera svenska tv- och filmproduktioner, bland annat i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött. Regissören Daniel Wallentin minns honom med värme.

– Han var fantastisk på många sätt. Han kunde vara som en stor och mäktig björn och samtidigt så varm och medmänsklig att man bara ville krama honom utan anledning. En otroligt fin människa, säger han till Kulturnyheterna.

Hassan Brijany spelade rollen som huvudkaraktären Halims pappa, och belönades med en guldbagge för bästa manliga biroll.

– Han hade ju en komisk talang, men essensen i vår film var allvaret i berättelsen – och det bar verkligen Hassan upp. Han var helt avgörande för att etablera allvaret i filmen, säger Daniel Wallentin.

För regissören var Hassan Brijany inte bara pappan i filmen, utan även en faderlig gestalt på inspelningen. Daniel Wallentin var bara 25 år gammal när han regisserade Ett öga rött.

– Hassans auktoritet och generositet betydde mycket för mig. Det kändes som att ha en pappa på inspelningsplatsen.

”Fin och begåvad kollega”

Filmen innebar också genombrottet för skådespelaren Evin Ahmad, som spelade rollen som Yasmin.

”Jag såg honom arbeta första gången när jag var 15 år under inspelningen av Ett öga rött. Då var han en otroligt varm och rolig person som gjorde inspelningen till en härlig plats. 2008 såg jag honom vinna en guldbagge för bästa manliga biroll och då tyckte jag det var så coolt att någon som liknade min egen pappa kunde vinna ett pris på en svensk tv tävling. Det är en stor sorg att han gick bort så ung och hade många fina roller kvar att få gestalta.” skriver hon till Kulturnyheterna.

Hassan Brijany medverkade även i de populära LasseMajas detektivbyrå-filmerna, där han spelade med bland annat kollegan Alexandra Rapaport:

”Han var en fin och begåvad kollega, vänlig som få. Så oerhört tråkigt att höra att han gått bort, alldeles alldeles för tidigt.” skriver hon till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.