Komikern Cariad Lloyd Foto: SVT

Brittiska komikern Cariad Lloyd poddar om döden

Uppdaterad
Publicerad

När den brittiska komikern Cariad Lloyd pratar om döden är det inte jobbigare för henne än att prata om vad hon åt till frukost eller vart hon ska åka på semester. Hennes podd Griefcast har hyllats av just den anledningen – för det varma och personliga tilltalet där komiker och skådespelare pratar om döden.

Nu besöker hon Stockholm för första gången för ett framträdande på festivalen Poddfest på Fotografiska. På scenen ska hon bland annat prata med radiopersonligheten Annika Lantz om hur det är att mista en anhörig.

– Komiker är bra på att göra saker lättsamma och jag ville inte att podcasten skulle kännas dyster, säger hon till Kulturnyheterna.

Skratta åt döden

Cariad Lloyds pappa dog när hon var tonåring och hon medger att det inte var roligt alls, såklart. Men allt runtomkring – taktlösa kommentarer från välmenande vänner, dråpliga saker som hände på sjukhuset – det är befriande och skönt att skratta åt, säger hon. 

– Döden känns mindre läskig om vi faktiskt pratar om det faktum att vi alla ska dö. Det är ju faktiskt det enda vi kan vara säkra på.

Så varför gör vi inte det?

– Ingen vill skapa dålig stämning. Om någon har en kompis, vars förälder har dött, drar man sig för att fråga hur de mår eftersom att man inte vill göra personen upprörd. Men din fråga kommer inte att göra det. Det värsta har ju redan hänt. Vi behöver inte vara så rädda.

Podcastens framgång

Podcastlyssnandet ökar i Sverige och kanske kan en förklaring vara att formatet passar bra för det förtroliga samtalet.

Ett sådant exempel är podcasten Daddy Issues, som i skrivande stund släppt nio avsnitt. Stockholmstjejerna Julia Frändfors och Julia Lyskova pratar lättsamt om för och nackdelar med fillers, hur svartsjuka de är och om hur de dras till äldre män.

Podden har redan väckt en del reaktioner för innehållet, som kan upplevas som helt filterlöst.

– Jag reflekterar aldrig över det, säger Julia Frändfors. Vi är bara som vi är annars.

Känner inte varandra

De känner inte varandra sedan tidigare, utan parades ihop av cheferna på produktionsbolaget där Julia Frändfors jobbar. De lär känna varandra i realtid när podden spelas in.

– Det är därför den känns så genuin, säger Julia Frändfors. Varje gång någon av oss reagerar så är det äkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.