Umeå var den kommun som satsade mest pengar på kultur i Sverige. Foto: Måns Båth

Kommunerna som satsade mest pengar på kultur i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En långsiktig satsning har äntligen betalat sig för Umeå kommun. 2014 var en kulturell höjdpunkt för kommunen. Den var inte bara europeisk kulturhuvudstad utan Umeå kommun var också den kommun som satsade mest pengar på kultur per person i hela landet.

Efter storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg var det Umeå kommun som satsade mest pengar på kultur med sina 301 916 000 kronor. Slår man ut det i kronor per person blir det 2524 kronor per person, 4,3 procent av kommunens totala kostnader, vilket var överlägset mest i landet under 2014. Det låter kanske inte så förvånansvärt eftersom Umeå var europeisk kulturhuvudstad samma år men faktum är att bidraget som kommunen fick i samband med värdskapet inte är redovisade i dessa siffror.

Trots att Umeå har varit en av de kommuner som lagt mest pengar på kultur sedan 2011, precis efter Emmaboda som hållit listans första plats tidigare, är den kommunala kulturen en långsiktig satsning som de har jobbat med i över tio år där höjdpunkten blev värdskapet som europeisk kulturhuvudstad.

– Det är en lång tradition där kultur har varit en faktor i Umeå som inte har spelat en undanskymd roll utan tvärt om, varit en del i stadens utbyggnad, säger Tomas Wennström (S), ordförande kulturnämnden i Umeå.

De som satsar mest

Det är mycket stora skillnader på hur mycket kommunerna lägger på kulturområdet. Mellan Umeå som satsade mest och Nordanstig som satsade minst skiljer det mer än 2000 kronor per person. Emmaboda, som lade näst mest pengar på kulturområdet (2166 kronor per person) och Åsele, som lade tredje mest (1797 kronor per person) satsade 358 kronor respektive 727 kronor mindre än Umeå per person.

Men trots att det skiljer mycket mellan de kommuner som lägger mest pengar på kultur har de en del saker gemensamt. Kommunerna har en lång tradition av att ha satt kulturfrågorna högt på den politiska agendan och de fortsätter att göra olika strategiska satsningar på kultur.

– Jag tror att det är en del i Härnösands identitet att vara en kulturkommun och då finns det också en beredskap och en medvetenhet från politiker och även medborgare att tycka att vi ska satsa på kultur, säger Amanda Lind (MP), ordförande kulturutskottet i Härnösand.

Hon poängterar att det kan finnas historiska skäl till att det är så, bland annat på grund av att Härnösand har haft många institutioner och myndigheter lokaliserade till kommunen.

Kan hjälpa tillväxten

Kulturen ses inte bara som en del av identiteten. Bland kommunerna som lägger mest pengar på kultur ses kulturen också som något som kan hjälpa kommunens tillväxt. Åsele kommun i Västerbottens län hade 2838 invånare 2014. Under det senaste decenniet har de minskat sin befolkning med 54 invånare i snitt per år på grund av utflyttning. Senaste året har de däremot bara minskat med sju invånare och enligt kommunalrådet Brage Sundberg (Åselepartiet) kan kulturen vara en viktig del för att behålla kommuninvånare.

– När det är en familj som håller på att flytta hit så vill de ju ha någonting att göra för både vuxna och sina barn. Vi tror ju att, och det är väl många överens om, att kultur är viktigt för en bra miljö. Att man ska må bra, att det ska finnas något för alla. Har man en sådan kulturverksamhet med lite bredd så är det alltid något av det där som kan attrahera den som kommer nyinflyttad, säger Brage Sundberg.

Att kulturen kan spela en viktig roll i att motverka utflyttning är en tanke som även Umeå kommun delar med Åsele.

– Unga välutbildade människor vill stanna kvar i Umeå för att de tycker att Umeå är en ganska trivsam stad eftersom det satsas väldigt mycket på kultur. Folk som kommer ifrån andra kommuner runt omkring i Sverige brukar säga att det händer så mycket i Umeå och det är ju i sig tillväxtfrämjande, säger Tomas Wennström och menar att kulturen på så sätt bidrar till utbyggnaden och utvecklingen av staden också.

Att skapa förutsättningar

Kommunal kulturpolitik liknas av många kulturpolitiker vid att bygga upp en kulturell infrastruktur.

– Vårt uppdrag som kulturpolitiker det är att skapa förutsättningar för ett livaktigt kulturliv, säger Tomas Wennström.

För att skapa de bästa förutsättningarna har Wennström ett konkret tips.

– Jag är själv ganska less på att det är så jävla mycket vackra ord kring kultur men ”show me the money” brukar jag säga, visa mig pengarna. I grund och botten så kan man prata hur jävla vackert man vill men kulturen måste få förutsättningar.

Är du nyfiken på hur det ser ut i din kommun? Kolla kulturkartan.

Det här är de tio kommuner som satsade mest pengar på kulturområdet under 2014:

  1. Umeå – 2 524kr per person
  2. Emmaboda – 2 166kr per person
  3. Åsele – 1 797kr per person
  4. Malmö – 1 792kr per person
  5. Härnösand – 1 752kr per person
  6. Vara – 1 742kr per person
  7. Orsa – 1 680kr per person
  8. Trollhättan – 1 605kr per person
  9. Sundsvall – 1 598kr per person
  10. Haparanda – 1 584kr per person

Källa: Statistiska centralbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer