Evenemanget Kultur-wknd arrangeras av Helsingborg arena & scen och äger rum på olika platser runt om i Helsingborg, till exmpel Dunkers kulturhus och Konserthuset. Foto: Pressbild

Kulturfestival bjuder in Horace Engdahl – kritiseras av Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Kultur-wknd beskrivs av arrangörerna som årets kulturevenemang i Helsingborg och bjuder in musiker, författare, skådespelare, kulturjournalister, poeter och samhällsdebattörer från hela Sverige. På gästlistan finns även akademiledamoten Horace Engdahl.

– Jag anser att Horace Engdahl är en otroligt kunnig litteraturvetare och underhållande folkbildare. Han är inbjuden för att berätta för publiken om fem böcker han tycker att alla borde läsa, säger Ulf Dahlström, producent för Kulturwknd i Helsingborg.

Vänsterpartiet kritiskt

Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborg, tar upp valet av Horace Engdahl i en debattartikel i Sydsvenskan.

– Jag tycker att det är väldigt provocerande att man bjudit in honom. Det går inte att bortse från att han blivit en symbol för den tystnadskultur som rådde innan metoo, säger hon till Kulturnyheterna.

Om programpunkten med Horace Engdahl var utformad på ett annat sätt, eller om han bemöttes med frågor om de kontroverser han är inblandad i, hade det varit en annan sak, menar Ingrid Mattiasson Saarinen.

Armlängds avstånd

När politiker som har åsikter om hur det fria kulturlivet agerar brukar frågan om ”en armlängds avstånd”, principen om ett kulturliv fritt från politisk styrning, dyka upp.

Vad tänker du om att du som kommunpolitiker har åsikter om vilka som bjuds in till Kultur-wknd?

Det handlar om värderingar i det här fallet. Vi är ett feministiskt parti har alltid slagits för kvinnors rättigheter, och det kommer vi att fortsätta att göra. Ibland måste man sätta ner foten även om det handlar om en armlängds avstånd, säger Ingrid Mattiasson Saarinen.

”Hoppas publiken lyssnar”

Ulf Dahlström har förståelse för att folk reagerar, och har förtroende för att Ingrid Mattiasson Saarinen vet var gränsen för armlängds avstånd går. Han håller med om att Horace Engdahl må ha sagt en del kontroversiella saker, men lyfter samtidigt fram att Engdahl inte blivit åtalad eller fälld för något brottsligt.

Jag hoppas att publiken kan prioritera att lyssna på honom framför den mediala situationen han befinner sig i, säger Ulf Dahlström.

Horace Engdahl svarar

”Jag är helt oförstående för Ingrid Mattiasson Saarinens reaktion. Jag har aldrig haft någonting att göra med någon tystnadskultur, och om jag i hennes ögon har blivit symbol för någonting sådant, måste hon ha låtit sig bedras av undermåliga informationskällor.”, skriver Horace Engdahl i en kommentar till Kulturnyheterna och fortsätter:

”För övrigt skall politiker vara noga med att inte lägga sig i programsättningen i den kulturverksamhet som samhället stöder.”

Vänsterpartiet på riksnivå avböjer att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.