Johnny Mandel, som skrev musiken till tv-serien MASH har dött. Arkivbild. Foto: Wally Fong/AP/TT

Kompositören Johnny Mandel har dött

Uppdaterad
Publicerad

Den Oscar- och Grammy-vinnande kompositören Johnny Mandel har dött, skriver Variety. Han har gjort sig känd för låtar som The shadow of your smile, Emily och intromelodin till tv-serien MASH. Han blev 94 år.

Johnny Mandel föddes i New York 1925 och började spelade trumpet som tonåring. Han studerade vid Manhattan School of Music och Juilliard i New York, och började sedan arrangera musik för bland andra Chet Baker, Artie Shaw och Woody Herman.

Johnny Mandel gjorde musik till över 30 filmer under sin karriär, inklusive 1960-talsfilmen The Americanization of Emily som innehöll låten Emily som har spelats in av artister som Tony Bennett, Frank Sinatra och Bill Evans.

”Geni”

Han har vunnit både en Oscar och en Grammy för låten The shadow of your smile som var med i filmen The Sandpiper från 1965.

Ett av hans mest kända verk är Suicide is painless från 1970 som blev signaturmelodi till tv-serien MASH.

Johnny Mandel hyllas av musikerkollegor på sociala medier.  ”Jag är så ledsen att min hjälte Johnny Mandel har dött. Han var ett geni och en av mina favoritlåtskrivare, arrangörer och personligheter”, skriver sångaren Michael Bublé på Twitter.

Johnny Mandel blev 94 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.