Foto: TT

Kvinnliga spelare byter namn för att slippa påhopp

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har allt fler valt att ta könsneutrala smeknamn på grund av sexuella trakasserier, och många undviker helt män i spelsammanhang. Ett sådant separatistiskt initiativ är Female Legends nätverk för e-sportande tjejer och icke-binära.

Grundarna Lillie Klefelt och Liza Lind kom på idén till nätverket 2016 när de coachade unga på ett spelläger och såg att tjejer ofta var mer tillbakadragna än killar som ett resultat av en hård spelmiljö där tjejer upplevdes särskilt utsatta.

Nätverkets Facebookgrupp har idag runt 1600 medlemmar och enligt Liza Lind visar flödet att sexismen är utbredd.

– Det är ett av de vanligaste diskussionsämnena, minst någon gång i veckan publicerar medlemmar skärmdumpar och exempel på vad de utsätts för. Det är allt ifrån nedsättande glåpord till sexuella trakasserier.

Får konsekvenser för spelprestation

Förutom att det påverkar en känslomässigt, får problemen rent praktiska konsekvenser.

– Många tjejer undviker röst-chatt och tar könsneutrala smeknamn, vilket blir ett handikapp för att spelen ofta är lagbaserade. Resultatet blir bättre om man kan kommunicera.

Ett argument som brukar lyftas är att jargongen är hård oavsett könstillhörighet. Vad tänker du om det?

– Det är absolut en hård jargong och många fler behöver ta ansvar:

– Men den stora skillnaden vad vi kan se är att killar har lättare att borsta av sig än tjejer. Och kanske beror det på att man konstant får höra sexuella kommentarer och blir påhoppad just för att man är tjej. Bara någon vecka sedan skrev en tjej om att hon uteslöts när andra spelare insåg hennes könsidentitet.

”Ska inte behöva finnas”

Är separatistiska grupper lösningen?

– Projekt som vårt ger ringar på vattnet och schyst nätkultur sprider sig. Vi ser också att vårt arbete fungerar. Vi ser tjejer som nu är mycket mer benägna att ta plats, säger Liza Lind och lägger till:

– Vårt mål är att inte behöva finnas. Tjejer och killar ska kunna spela e-sport på lika villkor, det finns inga fysiska omständigheter som motiverar åtskillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.