Konservatorn: Konstkatastroferna går att återställa

Uppdaterad
Publicerad

Gång på gång försöker glada amatörer i Spanien restaurera konstverk – och misslyckas fatalt. Reaktionerna brukar bli många: alltifrån memes och sketcher till upprörda konstkännare. Men enligt experter kan de flesta verk återställas.

Spanien har de senaste åren gjort sig känt för att låta amatörer ”restaurera” historiskt värdefull konst. Det senaste exemplet är en staty på en leende flicka, som efter tilltaget liknas med Star wars-figurer och Donald Trump. Och exemplen innan dess är många, alltifrån skulpturer som målats i grälla färger, till den världsberömda Apjesus.

Men kanske är reaktionerna överdrivna? De allra flesta verk går nämligen att återställa utan att originalet under skadas – åtminstone när det rör sig om just målningar. Till och med Apjesus kan bli sitt forna jag, menar konservatorn Anna Catellani.

Hör konservatorn Anna Catellanis professionella bedömning i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.