Uppropet #konstnärligfrihet samlar 1.625 personer mot övergrepp och sexism. Bilden är ett montage och varken människorna eller konstverken har något med uppropet att göra. Foto: TT

1.625 personer i upprop mot övergrepp inom konstvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Uppropen i kulturvärlden går vidare: Nu går 1.625 kvinnor, trans- och ickebinära personer inom konstvärlden samman i ett upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier. Under #Konstnärligfrihet har de skrivit under mot sexism, och flera vittnar om sina upplevelser.

Under drygt två veckor har bild- och formkonstnärer, intendenter, professorer och konststudenter samlat berättelser i en sluten grupp på Facebook. Som aktiva inom samtidskonsten kräver de nu ett stopp på sexuella övergrepp och trakasserier.

”Många av oss har levt tysta och ensamma med smärtsamma minnen av övergrepp, heterosexism, rasism och klassförtryck. Nu har vi samlat våra erfarenheter.”, skriver personerna bakom uppropet.

Kampanjen #MeToo

”Upptryckt mot väggen av min professor ”

I texten, som publicerats i sin helhet i tidningen Konstnären, vittnar personerna bakom #Konstnärligfrihet om manliga lärare på konsthögskolor som ser sex från elever som en arbetsförmån, om fysiska och verbala övergrepp från professorer, gallerister och manliga konstnärer, och om en extra utsatt situation för unga elever på landets konst- och folkhögskolor.

”Den förmögne konstsamlarens hand letade sig upp under min kjol under en vernissagemiddag där hans fru satt på andra sidan bordet. Jag puttade gång på gång bort den. Greppet hårdnade alltmer runt mitt lår för varje gång.”, lyder ett av vittnesmålen.

”Jag blev upptryckt mot väggen av min professor som försökte kyssa mig. Vid ett annat tillfälle slängdes jag ner på golvet av en lärare som var berusad. Han drog mig på kläderna och försökte kyssa mig.”, lyder ett annat. 

Saknas stödstrukturer

Personerna bakom uppropet #Konstnärligfrihet menar att konstbranschen är extra utsatt då det saknas stödstrukturer. 

– Det kändes som att det var svårt att organisera motstånd. Vi har en väldigt prekär arbetssituation. Det finns inget skyddsombud att gå till och det finns ofta ingen chef heller. Det finns liksom inte de strukturerna, säger en konstnär som varit med och dragit igång uppropet till Kulturnyheterna.

Som en flodvåg

Konstnären berättar att gruppen haft två syften: att samla ett upprop, och att skapa en plats där man anonymt kan dela historier om övergrepp och trakasserier och få stöd. 

– Det har varit tufft att ta emot alla historier. Vi visste inte om folk skulle våga dela med sig, även i en hemlig grupp, men efter bara ett dygn var vi över 1.000 personer, säger hon och fortsätter:

– Det tog två tre dagar med några historier som kom igång, men sen så var det som en flodvåg; då bara strömmade det ut. 

Personerna bakom uppropet kräver nu bland annat att konstens alla institutioner förändrar sina strukturer för att aktivt motverka sexuellt förtryck och övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet