Dennis Dahlqvist. Fotot är från ett recensionstillfälle i Kulturnyheterna. Foto: SVT

Kritikern: Acnes konstkollektion är gammaldags

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska modemärkets nya Hilma af Klint-kollektion tråkar ut Dennis Dahlqvist.

Att samarbeta med konstnärer är ganska vanligt i modevärlden, och nu har det svenska klädmärket Acne gjort en ny kollektion som är tydligt inspirerad av den svenska abstrakta konstpionjären Hilma af Klints (1862-1944) bilder.

Med tillstånd från Hilma af Klint-stiftelsen har Acne anpassat och tryckt af Klint-motiv på tröjor, skjortor, sjalar med mera.

”Påklistrat och ytligt”

Men konst- och designkritikern Dennis Dahlqvist är inte särskilt imponerad av varken idén eller resultatet.

– På 60- och 70-talen kändes det innovativt, för då var gränsen mellan populärkultur, som mode kan räknas som, och finkultur – konsten – ganska strikt. Men så är det ju inte alls längre, så i dag kan jag känna att det är ganska påklistrat och ytligt att jobba såhär, säger han.

YSL och Schiaparelli tidigt ute

Dennis Dahlqvist konstaterar att italienska modeskaparen Elsa Schiaparellis samarbete med surrealistkonstnären Salvador Dalí var spännande när det kom på 1930-talet.

Även franska Yves Saint Laurents kända Mondrian-klänning från 1965 kändes nyskapande när den kom. Men det var länge sedan.

– Det känns som att man på Acne är väldigt fokuserad på färgen och formen. Det känns gammaldags att jobba på det sättet – att använda motiven så, menar Dahlqvist.

En trendig konstgenre?

Dennis Dahlqvist tror att Acne snappade upp den esoteriska konsttrenden och bestämde sig för att haka på den, snabbt.

– Jag tror att chefsdesignern Jonny Johansson var på Venedigbiennalen i somras. Där presenterades Hilma af Klint och andra esoteriska verk. Jag tippar på att Acne uppfattar den här typen av konst som trendig just nu.

”Förhållandet har utvecklats”

Hur skulle då modemärket behöva jobba med konsten för att det ska tilltala kritikern? Mer på djupet och mindre på ytan, förklarar Dennis Dahlqvist:

– Förhållandet mellan konst och mode har utvecklats sedan YSL:s tid. Sedan 90-talet har många modeskapare i stället lärt sig att jobba i nya processer. Bland andra Hussein Chalayan började med att göra ett performance, och sedan jobba fram en kollektion. Så han använde konstnärernas metoder.

Acne väljer att inte kommentera kritiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.