På Albert Engström-museet säljs affischen med bilder ur Pyttans AB och CD. Foto: Bengt Oberger/Wikipedia Creative Commons

Affisch med rasistiska nidbilder säljs på museum

Uppdaterad
Publicerad

På Albert Engström-museet i Grisslehamn säljer man en affisch med rasistiska nidbilder.

Affischen utgår från versboken Pyttans AB och CD-lära.

Den består av verser av författarna Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding och Birger Mörner, som Albert Engström har bildsatt.

Affischen säljs fortfarande, rapporterar P4 Uppland.

”Vi tycker den får vara som den är”

Rolf Engström är ordförande i den ideella förening som driver museet och försvarar att man säljer affischen för 50 kronor.

– Det var en bok, nu är det en affisch och den är oförändad. Det var exotiskt med svarta på slutet av 1800-talet, säger han till P4 Uppland.

– Antingen skulle vi inte sälja den alls eller så skulle vi låta den vara som den är. Vi tycker ändå att den får vara som den är. Det är inte politiskt korrekt men det århundradet var i backspegeln inte politiskt korrekt, så det kan vi inte göra något åt.

”Man borde reflektera över vilka man vänder sig till”

I en intervju med P4 Uppland konstaterar debattören och populärkulturvetaren Nathan Hamelberg att affischen visar rasistiska nidbilder som bör förpassas till arkiven.

– Om man lyfter den här perioden så kanske man borde reflektera över materialet. Vilka vänder vi oss till? Bör vi ens ha det framme? Folk kommer att köpa det som kuriosa, tror han.

”Inte tänkt på att kommentera den”

Rolf Engström har inte övervägt att affischen skulle kommenteras när den säljs.

– Jag antar att de som köper den gör det för att de tycker att det är ett tidsdokument. Och det finns väl all anledning att kommentera det men det är ju inget vi kan göra. Eller det har jag inte ens tänkt på, säger han.

Affischen har funnits i nya tryck sedan 1950-talet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.