Foto: Richard Drew/AP/TT & TT/AFP

Ai Weiwei ställer ut i New York – 300 verk om gränser

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei har öppnat en ny utställning i New York där han samlat 300 offentliga konstinstallationer som utforskar koncept så som murar, territorium och gränser.

I våras klädde Ai Weiwei in pelarna på Berlins konserthus med 14.000 flytvästar som han fått av myndigheterna på ön Lesbos. Och tidigare i höst hade hans film ”Human Flow” premiär på filmfestivalen i Venedig. En film som konstnären själv kallat ”En global studie om flykt”.

För under de senaste åren har den internationella konststjärnan kommit att skarpt rikta blicken mot den rådande flyktingsituationen i världen. Och nu är han aktuell med ytterligare en samling konstverk som berör, och inte minst kommenterar, sin samtid.

LÄS MER: Ai Weiwies flykt-dokumentär ”Human flow” firas i Venedig

I New York, USA, kommer fram till februari nästa år sammanlagt 300 offentliga konstinstallationer undertecknade Ai Weiwei synas i staden tillhörande utställningen ”Good fences make good neighbors”, skriver The Guardian.

Namnet på utställningen kommer ifrån den amerikanske poeten Robert Frosts dikt ”Mending Wall” och utställningens tema är just att kretsa kring koncept så som murar, territorier och nationsgränser.

Foto: TT/AFP

Ett av verken är en Marcel Duchamp-paraferande stålnäts-installation placerat inuti Washington Square Arch där två silhuetter syns utskurna i mitten.

Den franske konstnären Duchamp skapade år 1937 en glasdörr till konstnären André Bretons galleri Gradiva, med just en silhuett föreställande konturerna av två människolika figurer. En dörr som sades symbolisera kulturell förbättring och som besökarna till galleriet passerade igenom.

LÄS MER: Ai Weiweis flytvästprotest i Berlin

Ai Weiwei: ”En otänkbar politik”

Det är denna silhuett som Ai Weiwei skurit ut i sitt burliknande verk av stänger liknande de som används i staket eller stängsel. Vid en presskonferens i Central Park förklarade han valet av att använda stängsel som symbol för vår samtids politiska kaos:

”Stängsel eller territorium relaterar alltid till oss och vår attityd till andra. I USA förs politik med syfte att stoppa flyktingar och utestänga människor som bidragit till landet genom att bygga en mur mellan USA och Mexiko, en otänkbar politik”, sa han uppger The Guardian

”Det finns ingen tolerans längre, utan allt är uppdelat och försöker separera oss genom hudfärg, religion och nationalitet. Det går emot frihet, mänsklighet och vår förståelse för vår tid”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer