Konstnären Alias använder sig av stencilteknik i sina verk. Foto: SVT

Alias verk ställs ut i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten på 90-talet har den anonyme tyske stencilkonstnären Alias barn prytt städer över hela världen, främst Berlin. Nu visas hans bilder på modemagasinet Bons galleri i Stockholm.

– I vissa av mina bilder döljer personen sitt ansikte och sin identitet. Det är en liten lek som jag gillar att lägga in i min gatukonst. Att vara synlig och samtidigt osynlig, säger Alias till Kulturnyheterna.

Krossade drömmar

Stenciltekniken – att skära ut mallar och spraya lager på lager- gör det lättare att återskapa motiven. Och nu när Alias verk ställs ut på galleri i Stockholm så har han sprayat sina barn på skrot han hittat runt om i stan. 

– Han vill att barnens oskyldighet ska krocka med det tunga och hårda i materialet. Jag tror att han vill att materialet ska signifiera när drömmarna har krossats, när barnen har vuxit upp, säger Jaana – Kristiina Alakoski, curator på Galleri Bon.

”Får en att stanna upp”

Utställningen Fragile Lives, Shattered Dreams är ett samarbete mellan Galleri Bon och det mobila galleriet The Scarlett Gallery. 

– Om man ser ett barn som vänder ryggen till, så får det en att stanna upp och tänka. Det sker så mycket hemskt i världen och de här bilderna funderar som en påminnelse av det, säger Anthony Hill, curator.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.