Statyn över Nils Ferlin har stått på Klarabergsgatan i centrala Stockholm sedan 1982. Nu blir statyn stående i ett magasin. Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Folkkär Ferlinstaty flyttad till magasin

Uppdaterad
Publicerad

Nils Ferlin-statyn i centrala Stockholm har plockats bort på grund av gatuarbeten. Statyn har flyttats till ett magasin, där den blir stående under byggprocessen.

Ett av Stockholms mest kända offentliga konstverk har försvunnit från gatubilden. K G Bejemarks bronsstaty av poeten Nils Ferlin, som stått på Klarabergsgatan i centrala staden sedan 1982, har plockats bort.

Där poeten brukar stå och röka finns sedan en dryg vecka tillbaka i stället en grushög.

Flyttas på grund av Spårväg City

Orsaken till flytten är enligt Stockholms stad att man förbereder för ombyggnationer. Längs den gata där Ferlin står gör staden plats för spårvagnsprojektet Spårväg City, vilket innebär att poeten måste maka på sig.

Anita Pettersson, konstantikvarie på kulturförvaltningen i Stockholm, berättar att statyn har flyttats till ett magasin. Där kan den bli stående länge.

– Det här ska antagligen pågå i några år. Sedan vet man inte riktigt var statyn kommer att placeras om man gör om området. Det finns politiska förslag på att det eventuellt bara ska vara kollektivtrafik på den här gatan i framtiden. Men det är ingen som kan ge besked om det, säger hon.

Inga säkra besked

Anita Pettersson säger att hon räknar med att Ferlin-statyn kommer tillbaka till ett framtida City:

– Det finns inget som tyder på att den inte ska komma tillbaka.

”Ferlin är på semester”

Men Mats Freij, som är pressansvarig på Stockholm stads trafikkontor, säger att Ferlin är tillbaka snabbare än så. Han räknar med att statyn är tillbaka redan vid nyår.

– Man kan se det som att Nils Ferlin är på semester. Han är tillbaka så fort vi är klara med arbetena, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer