San Francisco museum of modern art (SFMOMA) är ett av USA:s största museer för modern konst. Foto: Wikimedia commons

Amerikansk museichef slutar efter rasismanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Chefsintendenten på ett av USA:s största museer för modern konst slutar, skriver Artnet. Gary Garrels har arbetat på San Francisco museum of modern art i omgångar sedan 1993, men säger upp sig efter att hans uttalanden gett upphov till en namninsamling mot honom. Garrels är den fjärde att sluta på museet på kort tid.

Vid ett möte på San Francisco museum of modern art presenterade chefsintendenten Gary Garrels en rad inköp museet gjort av ickevita konstnärer och sa ”var inte oroliga, vi kommer att fortsätta samla på konst av vita”.

Anställda ifrågasatte formuleringen vid ett senare möte, och Gary Garrels förklarade sig med att museet inte skulle sluta köpa konst av vita eftersom det vore ”omvänd diskriminering”. Uttrycket ledde till ytterligare kritik och en namninsamling med krav på hans avgång, enligt Artnet.

En i raden att sluta

Under helgen bad Gary Garrels om ursäkt i ett mejl till personalen:

”Jag ber uppriktigt om ursäkt till varenda en av er. Jag insåg nästan omedelbart när jag använt termen 'omvänd diskriminering' att det är stötande och ett extremt dåligt ordval från min sida. Jag är är väldigt ledsen över hur upprörande de orden var för många i personalen.”

Chefsintendentens besked att säga upp sig följer en turbulent tid på museet, bland annat har ledningen kritiserats för att behandla ickevita anställda illa.

Tidigare anställda har även uppmanat konstnärer att bojkotta museet och ”institutionaliserat förtryck”. Gary Garrels är den fjärde att sluta på San Francisco museum of modern art under den senaste månaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer