Andy Warhol 1976 Foto: Scanpix

Andy Warhols gravsten filmas dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

”Figment” är en hyllning åt konstnären iscensatt av The Andy Warhol Museum i Pittsburgh.

Från och med i dag kan man se Andy Warhols gravsten live på nätet dygnet runt. Projektet ”Figment” har fått sitt namn efter en önskan Warhol hade om att just det ordet, som på svenska kan översättas till påhitt eller påfund, i ensam majestät skulle pryda hans gravsten. Så blev det inte. Sedan 1987 ligger popkonstens fader begravd på en kyrkogård i Pittsburgh och på stenen står det både Warhola, som han döptes till, och Andy Warhol.

Museet vill med filmen, som från och med i dag visas dygnet runt via nätet, hylla konstnären som i dag den 6 augusti skulle fyllt 85 år.

”Figment” är en blinkning åt de långa filmerna ”Empire” och ”Sleep” som Warhol gjorde på 60-talet. I den ena filmas Empire State Building i åtta timmar och iden andra en sovande man i över fem timmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.