Johannes, 6 år, tycker det är bra att mössen i Gustavsberg har någonstans att vara Foto: SVT & Värmdö kommun

Omtalade muskonstnärerna: ”Vi försöker undvika att göra ren reklam”

Uppdaterad
Publicerad

Det anonyma konstmuskollektivet Anonymouse har i ett samarbete med Värmdö kommun gjort visit i Stockholmstrakten. För på Chamottevägen i Gustavsberg har nu Hotell Stilton och Vera Pistacias konditori slagit upp portarna.

– Om elskåpet representerar nybyggandet i Gustavsberg så kan man väl säga att konditoriet var en tolkning av ”gamla Gustavsberg”, skriver medlemmen Pärlan i ett mail till Kulturnyheterna.

De blev först omtalade när en minitaverna och en delikatessbutik plötsligt dök upp i Malmö 2016. Gruppen som beskriver sig själva som ett löst sammansatt nätverk av möss och människor har nu satt upp verksamhet på nya breddgrader i landet: Gustavsberg.

För efter inbjudan av Värmdö kommun slog under onsdagen Hotel Stilton och Vera Pistacias konditori upp portarna på Chamottevägen.

– De hörde av sig tidigt förra året och bjöd in oss. Och vi tyckte det var spännande med skärgård och industrikvarter samtidigt, skriver medlemmen Pärlan i ett mail till Kulturnyheterna.

– Eftersom samarbetet med en kommun främst handlar om att berika en stadsbild och göra vardagen lite roligare för invånarna anser vi att det är ganska stor skillnad på att göra ett offentligt konstverk och att t ex göra reklam för en stor matvaruhuskedja.

Brutalistiskt hotell i elskåp

Det nya hotellet Stilton är inhyst i ett elskåp – något Anonymouse velat utveckla länge, enligt Pärlan.

– Vi har alltid velat bygga något i ett elskåp, och när vi lyckades lägga tassarna på ett så visste vi att det var tvunget att bli något med många rum. Och namnet Stilton har hängt med ganska länge, så det var dags att bli verklighet!

– Om elskåpet representerar nybyggandet i Gustavsberg så kan man väl säga att konditoriet var en tolkning av ”gamla Gustavsberg”.

Vill undvika reklamsamarbeten

Det är inte första gången Anonymouse samarbetar med en kommun. Förra gången var i Borås i samband med streetart-festivalen No limit. Då installerade de en tygbutik, antikaffär och bensinstation i staden. De är öppna för samarbeten, men inte reklam.

– No Limit i Borås var ju också ett kommunalt projekt, men det här är första gången då vi inte är knutna till någon festival, säger Pärlan:

– Framöver kommer vi att fortsätta precis som vanligt, men kommer det något spännande så tittar vi på det. Vi försöker dock undvika att göra ren reklam för företag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.