Det tredje ägget döljer en liten klocka av märket ”Vacheron Constantin”. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Antikfyndet visade sig vara förlorat Fabergéägg

Publicerad

Han köpte det gyllene ägget för att smälta ner det, sälja delarna och tjäna en slant. Men av en slump upptäckte mannen att han satt på en guldgruva – en sedan länge förlorad skatt från det ryska tsardömet.

För 85.000 kronor köpte mannen, som vill vara anonym, det gyllene ägget i en antikbod. Han hade en plan: smälta ner det och sälja delarna. Men det visade sig snart att han hade överskattat det lilla äggets värde och blev djupt besviken då den beräknade vinsten skulle bli strax över 3.000 kronor.

I desperation gick mannen till datorn, öppnade upp sökmotorn Google och skrev in ordet ”ägg”, tillsammans med en text som fanns graverad på den lilla klockan inuti föremålet: ”Vacheron Constantin”.

På skärmen dök en artikel upp som beskrev en ”fanatisk jakt” på ett av de förlorade Fabergéäggen – de omtalade påskpresenterna som juveleraren Carl Fabergé gjorde till den ryske tsaren mellan 1885 och 1917. Det handlade närmare bestämt om det tredje ägget som tillverkades – en skatt värd 210 miljoner kronor.

”Där var det – konstens heliga graal”

”Ägget tros finnas i Storbritannien men dess ägare har ingen aning om varken dess identitet eller värde” lyder ingressen, men mannen behövde inte läsa längre. Bilden talade sitt tydliga språk, det var samma ägg som han hade tänkt smälta ner och sälja i småbitar.

Utan dröjsmål reste mannen till London och rusade in hos en expert som snart kunde bekräfta den närmast overkliga sanningen.

– Han gav mig en samling fotografier. Och där var ägget, konsten och antikviteternas heliga graal, säger Fabergé-experten Kieran Mc Carthy till CNN.

Förlorat sedan 1922

Fram till 1916 tillverkade juveleraren Carl Fabergé de åtråvärda äggen till den ryske tsaren och hans familj. Varje ägg tog ett år att tillverka och det skedde i största hemlighet. Det enda man visste var att varje ägg innehöll en överraskning. I det här fallet en liten, förgylld, klocka.

– Det är mycket känsliga och små föremål, och människor förväntar sig inte att Fabergéäggen kan vara den storleken. Istället inbillar de sig att äggen ska vara i samma storlek som Empire State Building, med diamanter stora som fotbollar, säger Kieran Mc Carthy.

Ägget som skulle smältas ned var det tredje Carl Fabergé tillverkade, som en påskgåva till tsarens fru 1887. Det står på gyllene lejonfötter, med blå safirer som utsmyckning och en diamant som öppningsmekanism. 1902 sågs det sista gången på en utställning men 20 år senare var det spårlöst försvunnet tills forskare upptäckte att det sålts på en auktion i New York 1964.

Sju av de omtalade äggen saknas fortfarande, men enbart tre av dem tros ha överlevt den ryska revolutionen 1917 – inklusive det som nu kommit till rätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer