Årets Vårsalong doftar retro

Uppdaterad
Publicerad

Vårsalongen i Stockholm, en 96-årig tradition, har sin vana trogen inte tålamod att vänta in våren utan öppnar redan nu i januari. Konstkritikern Ingela Lind tycker att årets upplaga doftar retro och vänder blicken inåt när världen utanför är hotfull och dramatisk.

Konsthallen Liljevalchs på Djurgården i Stockholm renoveras för tillfället. Därför har årets upplaga av Vårsalongen, precis som förra året, utlokaliserats till andra lokaler. I år visas den populära utställningen i rustika betonggrå kontorslokaler vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm.

Över 2500 konstnärer lämnade in bidrag och årets jury, bestående av bland andra Magnus Uggla, Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren, valde 127 konstnärer som ställer ut sina verk. Konstkritikern Ingela Lind ser en röd tråd hos många av verken.

– Det är väldigt mycket retro, nästan vintage skulle jag vilja säga.

”Skulle kunna vara Dürer”

Ingela Lind pekar mot ett broderi av konstnären Kerstin Björk och säger att det påminner om det tidiga 1900-talet och konstnären Kandinsky, samtidigt som det är väldigt modernt. Hon lyfter också fram torrnålsgrafik förställande växter av Lars Nyberg.

– Det skulle nästan kunna vara Dürer som hade gjort de här, säger hon och syftar på Nyberg.

”Vi vänder inåt”

Vad säger årets retrodoftande Vårsalong om vår samtid?

– Det säger att vi vänder inåt till det intima, lilla livet, när det är dramatiskt utanför. Så har det alltid varit historiskt, säger Ingela Lind.

Hon tycker också att det klassiska konsthantverket har fått ta stor plats i år.

– Det är handens avtryck, inte så mycket fotografier. Det här märks på museerna också, föremålen är tillbaka. Men så finns det också rena samtidskommentarer.

Bland samtidskommentarerna märks bland annat konstnären Ulf Rehnholms installation ”Nyckel 1” med 177 bilder på nyanlända som är fästa på lika många nyckelringar, som i sin tur är upphängda så att de bildar den svenska kartan.

Se Ingela Lind guida runt bland guldkornen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.