Ett verk av den australiske konstnären Abdul Abdullah på som visades på Art Basel i Hongkong 2019. Foto: TT

Art Basel Hongkong ställs in – rädsla för Coronaviruset orsaken

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckornas diskussioner om Art Basel i Hongkong har inte handlat om konst, utom om mässan alls kan genomföras. Anledningen är rädslan för för Coronaviruset. Nu har man bestämt sig: konstmässan ställs in.

I ett uttalandet från arrangörerna som Artnet News refererar till, meddelar man att Art Basel i Hongkong 2020 ställs in.

Flera fall av insjuknade i Coronaviruset har rapporterats i Hongkong och en person har dött.

Ägarna till Art Basel, schweiziska MCH Group säger att Coronaviruset gjort det omöjligt att genomföra mässan. Dels på grund av rädslan för ett större utbrott, dels på grund av de logistiska svårigheter viruset lett till när det kommer till transporter och resor.

Betalar tillbaka en del

Art Basel kommer betala tillbaka 75 procent av avgiften till galleristerna som skulle ställt ut på mässan.

  – Det var ett oerhört svårt beslut att fatta, säger Bernd Stadlweisser, chef för MCH Group, i uttalandet. Vi tittade tillsammans med gallerister och experter på alla möjligheter som fanns att skjuta upp mässan. Men i dag har vi inget annat val än att ställa in.

Massiv kritik

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om massiv kritik mot Art Basel de senaste veckorna. Krav har riktats på att ställa in mässan i Hongkong. Läs mer om det här.

Art Basel  grundades 1970 och är en av de äldsta och mest ansedda konstmässorna i världen. Sedan 2002 respektive 2013 ställer man också ut årligen i Miami och i Hongkong.

Art Basel Hongkong skulle ägt rum 19-21 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer